Почетна > Свет
Свет

Си пренео Мишелу да Кина наставља координацију и комуникацију са ЕУ

Кина ће наставити да јача комуникацију и координацију с Европском унијом, рекао је данас кинески председник Си Ђинпинг на састанку у Пекингу с председником Европског савета Шарлом Мишелом.
Фото: Jack Taylor/Pool Photo via AP

Си је пренео Мишелу да се нада да ће институције и земље чланице ЕУ успоставити објективну и исправну перцепцију Кине, јавила је кинеска ЦЦТВ, а пренео Ројтерс.

„Кина ће остати отворена за европске компаније и нада се да ће ЕУ моћи да елиминише мешање како би обезбедила фер и транспарентно пословно окружење за кинеске компаније“, рекао је Си.

Кинески председник није појаснио на шта је конкретно мислио под „мешањем“. Си је рекао да Кина и ЕУ треба да ојачају координацију макроекономске политике и да заједно обезбеде нови економски раст као и сигурност, стабилност и поузданост индустријских ланаца снабдевања.

Мишел, који борави у једнодневној посети Кини, састаће се и са премијером Кине Ли Кећијангом и председником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ли Џаншуом.

Његова посета долази након што су неки европски лидери на састанку у октобру изразили забринутост због економског ослањања ЕУ на Кину.

Bela kuća najavila novi paket sankcija Severnoj Koreji

Преузмите андроид апликацију.