Почетна > Свет
Свет

Ламбрехт: Додатна подршка за помоћ украјинским снагама

 Немачка министарка одбране Кристине Ламбрехт изјавила је да је прерано говорити о томе да ли значајан територијални напредак Украјине, последњих дана, означава прекретницу у рату у тој земљи.
Фото: AP Photo/Bernat Armangue

„Ово је тешко проценити, јер не знамо како ће Руси реаговати сада (на контраофанзиву Украјине), али то је дефинитивно изузетан успех који ће допринети дестабилизацији Русије“, рекла је Ламбрехт за Ројтерс.

Ламбрехт је додала да напредовање Украјине доказује да су снаге те земље тактички веома добро позициониране и да су способне да одбију нападе на начин, за који су многи мислили да нису способне.

Она је обећала додатну подршку за помоћ украјинским снагама да се боре током зимских месеци, поред генератора, зимске одеће и шатора које је претходно обећала на међународном састанку у ваздухопловној бази Рамштајн прошле недеље.

„Наставићемо да подржавамо Украјину испоруком оружја и остаћемо на страни Украјине докле год буде потребно“, рекала је Ламбрехт.

Украјина је месецима притискала Берлин да снабдева Кијев са тешким наоружањем, као и да почне са испоруком модерних тенкова западне производње, а то је захтев који је немачки канцелар Олаф Шолц више пута одбијао, наводи Ројтерс.

Руске снаге су, како додаје британска агенција, овог месеца претрпеле запањујући преокрет, након што су украјинске трупе извршиле брзи оклопни напад са специјалним снагама у североисточном региону Харкова, приморавајући у неким случајевима Русе на ужурбано и хаотично повлачење.

Украјински председник Володимир Зеленски каже да је његова војска овог месеца ослободила око 8.000 квадратних километара територије, што је део земље који је скоро еквивалентан острву Кипар, наводи Ројтерс и додаје да није био у могућности да одмах потврди тврдње Украјине о пуном обиму успеха на бојном пољу.

SAD: Rusija finansirala političare u više od 20 zemalja

Преузмите андроид апликацију.