Почетна > Свет
Свет

САД: Русија финансирала политичаре у више од 20 земаља

Амерички Стејт департмент, позивајући се на обавештајне службе, тврди да је Русија у тајности потрошила више од 300 милиона долара од 2014. да би извршила утицај на политичаре и неке званичнике у више од 20 држава.
Фото: Pexels/Pixabay

Иако Стејт департмент не именује државе или појединце на које се те наводне руске активности односе, неименовани званичник америчког министарства спољних послова тврди да су америчке обавештајне службе указале на руски утицај на изборе у Албанији, Босни и Херцеговини и у Црној Гори, пренео је АП.

Како преноси Глас Америке позивајући се на неименовани извор из америчке администрације, који је упознат са конкретним случајем, међу политичарима и странкама које су наводно добијале новчана средства од Русије, налазе се црногорска политичка коалиција Демократски фронт и наводно члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

У БиХ је, иначе, у току изборна кампања, а у Црној Гори странке победнице августовских избора из 2020. покушавају да се договоре о формирању нове владе.

Кад је у питању руски политички утицај у Украјини, званичник кога преноси АП није хтео да каже колико је Москва уложила новца у те сврхе. Америчка агенција подсећа да је украјински председник Володимир Зеленски оптужио руског председника Владимира Путина да се меша у унутрашњу политичку сцену.

Наводи се да су наводна руска тајна финансирања ишла индиректно преко организација у одређеним државама које би каналисале давање новца за одређена питања или политичаре.

То, додаје се, укључује аналитичке центре у Европи и државне фирме у Централној Азији, Азији, на Блиском истоку и у северној Африци.

Путин је трошио велике суме „у покушаје да манипулише демократијама изнутра“, тврди извор америчке агенције у Стејт департменту.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс оценио је да су је руско тајно финансирање у другим државама „напад на суверенитет“, пренео је АП.

„То је покушај да се уклони способност људи широм света да изаберу владе које сматрају најприкладнијима да их представљају, да заступају њихове интересе, да заступају њихове вредности“, рекао је он.

Он је истакао да је неопходно “јавно разоткрити руске стратегије и руску тактику”, али затим и приватно говорити о томе у дипломатским и обавештајним круговима, са партнерима широм света, “размењујући праксе о томе како можемо зауставити уплитање Русије”.

Руска амбасада у Вашингтону није засад желела да коментарише тврдње Стејт департмента.

Pašinjan: U sukobima sa Azerbejdžanom poginulo 105 osoba

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке