Почетна > Свет
Свет

Лајен: Украјини уплаћено првих три милијарде евра помоћи од 18 планираних

Европска комисија исплатила је данас прву рату од три милијарде евра из пакета макрофинансијске помоћи од 18 милијарди евра за Украјину.
Фото: Танјуг/AP/Micel Euler

Одлуку је објавила председница ЕК Урсула фон дер Лајен из Давоса.

“Јуче је Комисија дала три милијарде евра финансијске подршке. Ово је прва транша нашег пакета подршке од 18 милијарди евра за 2023 годину. Ово ће ојачати финансијску стабилност Украјине, помоћи у исплати плата и пензија и обезбедити рад болница, школа и стамбених услуга”, рекла је она у говору у Давосу.

Фон дер Лајн је додала и да је ЕУ увела “најјаче санкције икада због којих се руска економија суочава са деценијом регресије, а њена индустрија нема никакву модерну и критичну технологију”.

“За руске злочине неће бити некажњивости. И неће бити попуштања у нашој непоколебљивој подршци Украјини – од помоћи у обнављању струје, грејања и воде, до припрема за дугорочне напоре реконструкције”, изјавила је Фон дер Лајен.

Како је саопштила Комисија, ради се о “стабилној, редовној и предвидљивој финансијској подршци што ће омогућити Украјини да осигура макроекономску стабилност и обнови критичну инфраструктуру коју је уништила Русија у свом агресорском рату, као што су енергетска инфраструктура, водоводни системи, транспортне мреже, путеви и мостови”.

Будућа плаћања Украјини износиће 1,5 милијарди евра месечно, од марта и биће условљена задовољавајућим напретком ка спровођењу договорених услова за реформе.

Да би обезбедила средства за ове кредите, Комисија се задужује на тржиштима капитала у оквиру свог јединственог приступа финансирању.

Šojgu najavio povećanje broja aktivnih pripadnika vojske na 1,5 miliona

Преузмите андроид апликацију.