Почетна > Свет
Свет

Лабуристи ће тражити изгласавање неповерења Џонсону

Главна опозициона британска Лабуристичка партија изнеће данас у парламенту предлог за гласање о неповерењу влади премијера Бориса Џонсона, за које се очекује да ће бити одржано у среду, рекао је Ројтерсу извор у странци.
Фото: Pixabay/627389

Иницијатива за изгласавање неповерења даје могућност посланицима из свих странака заступљених у парламенту да гласају о томе хоће ли влада, засад под Џонсоновим водством, наставити с радом.

Ако влада изгуби на гласању, то би могло да покрене националне изборе, али је мало вероватно да ће предлог лабуриста бити широко подржан, наводи британска агенција.

Конзервативна странка заостаје у анкетама и избори за њено руководство су у току, па се не очекује да ће посланици из владајуће странке подржати предлог који би бираче могао извести на биралишта.

Џонсон је прошле недеље саопштио да ће се повући након што је више од 50 високих владиних званичника поднело оставке у знак протеста због његовог останка на функцији, али је најавио и да ће задржати место премијера док се почетком септембра не изабере његова замена.

Лабуристи су саопштили да ће предложити гласање, ако Конзервативна странка раније не предузме мере да смени Џонсона, наводи Ројтерс.

Sve što treba da znate o pandemiji koronavirusa u ovoj nedelji

Преузмите андроид апликацију.