Почетна > Свет
Свет

Све што треба да знате о пандемији коронавируса у овој недељи

Према подацима Универзитета Џонс Хопкинс, број потврђених случајева COVID-19 премашио је 555,4 милиона широм света. Број потврђених смртних случајева је сада премашио 6,35 милиона.
Фото: Johns Hopkins University CSSE COVID-19 Data

1. Како COVID-19 утиче на свет
Више од 12,14 милијарди доза вакцинације је дато широм света, према Our Word in Data.

Афрички центри за контролу и превенцију болести најавили су потписивање меморандума о разумевању са Фајзером за испоруку пилуле Пакловид која се користи за лечење COVID-19.

Аустралија је најавила проширење увођења четврте дозе вакцине против COVID-19 јер се бори са порастом броја болничких пријема подстакнут новим подваријантама Омикрона.

Шведски министар здравља упозорио је 7. јула да земља бележи пораст случајева COVID-19 и да здравствени системи могу очекивати да ће осетити притисак током лета.

Пораст броја инфекција COVID-19 довео је до тога да Кипар поново уводи маске за лице месец дана након укидања захтева.

Број дневно потврђених случајева COVID-19 у Италији премашио је 100.000 прошле недеље, први пут од почетка фебруара.

Ирска планира опсежне програме вакцинације против COVID-19 и грипа због забринутости због зимског пораста оболелих.

Америчка администрација за храну и лекове дала је потпуно одобрење за вакцину Pfizer/BioNTech COVID-19 за особе од 12 до 15 година. Раније је био доступан под одобрењем за хитну употребу.

Макао, КСАР, затвориће скоро сва своја комерцијална и индустријска предузећа – укључујући казина – на недељу дана од јуче (11. јула), у покушају да успори ширење случајева COVID-19.

Фото: Johns Hopkins University CSSE COVID-19 Data

2. Омикрон подваријанте БА.4 и БА.5 чине 70% случајева COVID-19 у САД
Процењује се да БА.4 и БА.5 подваријанте Омикрона сада чине комбинованих 70,1% варијанти COVID-19 у Сједињеним Државама, према подацима које су 5. јула објавили амерички центри за контролу и превенцију болести.

Они су додани на листу за праћење Светске здравствене организације у марту и означени као варијанте од стране Европског центра за превенцију и контролу болести.

Светска здравствена организација прошле недеље дала више детаља о појави нове потенцијалне подваријанте Омикрона – БА.2.75.

3. Кинески градови налажу нова ограничења COVID-19
Градови широм Кине уводе нова ограничења COVID-19 – од пауза у пословању до затварања – у покушају да зауставе нове инфекције. Град Шангај ће одржати још један круг масовног тестирања након откривања подваријанте БА.5 Омикрон.

Високо преносиви БА.5, који изазива епидемије у многим земљама ван Кине, показао је знаке веће способности да избегне реакције антитела изазване вакцином него неке друге подваријанте Омикрона, рекли су здравствени званичници, наводи Светски економски форум.

У Ћинјангу, у централној провинцији Хенан, скоро 700.000 становника је у изолацији, док су нова ограничења уведена у више градова.

U Rusiji potvrđen prvi slučaj majmunskih boginja

Преузмите андроид апликацију.