Svi misle da je supu relativno lako kuvati, sastojci se stave u šerpu i ostave da se krčka; ali ponekad male greške mogu pokvariti teksturu ili ukus jela.
Zato su profesionalni kuvari podelili svoje male tajne i greške koje, prema njihovim rečima, ljudi najčešće prave prilikom pripreme supe.
Previše ili premalo soli
Najvažnije je da probate i začinite supu „u hodu” i da se oslobodite ideje da morate tačno da se pridržavate recepta. Dok se supa kuva, tečnost isparava i slanost se povećava, pa za najbolje rezultate stručnjaci preporučuju postepeno dodavanje soli. Posoliti malo na početku, malo u toku kuvanja i opet malo na kraju, kada je supa skoro gotova.
Ubacivanje svih sastojaka odjednom
Iako supa podrazumeva kuvanje svih sastojaka, to ne znači da meso i povrće treba samo staviti u ključalu vodu. Ako koristite luk, na primer, nemojte ga samo kuvati. Luk treba bar malo prodinstati pre dodavanja tečnosti. Preporučuje se da se luk prži dok ne postane providan ili dok potpuno ne porumeni, u zavisnosti od vrste i „težine“ supe. To čini ukus slađim, mekšim i složenijim. Isto tako, kaže, sveže bilje treba stavljati na kraj, a ne na početak. Prvo prodinstajte aromatičnu podlogu (luk, beli luk, šargarepu, celer, đumbir) i propržite proteine (kobasica, piletina, govedina, panceta, slanina).
Nedovoljno dugo kuvanje
Za dobru supu je potrebno vreme, a kada je pripremite, pravi način je „niska temperatura i dugo kuvanje“. „Najbolje je sve kuvati polako, dajući svim sastojcima vremena da prožmu ukuse i stvore uravnoteženo i ukusno jelo, pa u zavisnosti od sastojaka koje koristite kuvajte supu od 45 minuta do sat i po.
Držanje lonca pokriveno
Da li će supu pokriti ili ne zavisi od vrste supe, ali generalno,supe na bazi mahunarki se prekrivaju da bi se smanjilo isparavanje i izbegla pregusta supa, dok se većina drugih supa ostavlja nepokrivena i kuva da se lakše kuva. kontrolisati koliko je tečnosti ostalo
Kuvanje svih sastojaka podjednako
Da biste bili sigurni da je sve u supi savršeno kuvano. bez hrskavog krompira ili kašaste šargarepe, stavite sastojke prema tome koliko dugo treba da se kuvaju. Ako pravite supu od morskih plodova, prvo počnite sa sotiranjem tvrđeg povrća poput krompira. Svako mekše ili smrznuto povrće može se dodati kasnije, a morski plodovi su poslednja stvar koja se dodaje, jer je potrebno samo nekoliko sekundi.
Preuzmite android aplikaciju.