Почетна > Србија
Србија

Курти тражи изговор да би започео сукоб

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти једва је дочекао да се прикључи појачаним притисцима Запада на Србију, па је и јуче наставио са провокацијама и претњама новим ратом.
Фото: Танјуг/AP Photo/Visar Kryeziu

Он је навео да је међу разлозима „због којих би могло доћи до сукоба између Србије и Косова“ и то што Београд не признаје лажну државу и што се противи њеном чланству у међународним организацијама. Као опасност, парадоксално, види и то што је „Косово демократија, а Србија није“, као и то што Београд одржава везе са Москвом, што, по Куртију, нарушава мир у региону.

На ново Куртијево ударање у ратне бубњеве реаговао је директор Канцеларије За КиМ Петар Петковић. Он је рекао да је слањем поруке да ће Приштина посегнути за оружјем како би приморала Београд да призна такозвано независно Косово, Курти несвесно открио своје ратоборне планове:

Док плаши своје сународнике и свет некаквом измишљеном војном претњом Србије, Курти на северу КиМ размешта и укопава тешко наоружане припаднике специјалних снага полиције и шаље патроле незаконито формираних „Косовских безбедносних снага“, паравојске противне Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Куртијево звецкање оружјем је ништа друго него израз немоћи и фрустрације због чињенице да све већи број држава одлучује да повуче признање једнострано проглашене независности тзв. Косова.

Петковић је указао да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност своје јужне покрајине и очекује да представници ЕУ и земаља које подржавају Приштину докажу своју опредељеност за стабилност и мир на западном Балкану тако што ће најоштрије осудити Куртијеве претње ратом.

Спустили рампу девети пут

Након што му је јуче девети пут заредом забрањен улазак на КиМ, Петковић је упитао да ли је Куртију засметало то што је планирао да посети Немању Митровића, којег су ножем напали и повредили Албанци:

„Да ли Курти мисли да то што се десило том младићу може да се сакрије? Не може, као ни стотине инцидената и напада који се свакодневно дешавају, на све што је српско, на имовину СПЦ… Курти говори како ће Београд да нападне Косово и угрози регион. То се неће десити. Курти ће запалити буре барута на Западном Балкану.“

Брнабић са премијером Јапана Кишидом

 

Преузмите андроид апликацију.