Почетна > Србија
Србија

Брнабић са премијером Јапана Кишидом

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се у Токију, данас после подне по локалном времену, са премијером Јапана Фумиом Кишидом.
Фото: Танјуг/AP/Kiyoshi Ota/Pool Photo

На почетку састанка у државној вили Акасака, Кишидо се захвалио српској премијерки због доласка на државну сахрану бившег јапанског премијера Шинза Абеа.

Подсетио је да је Абе посетио Србију 2018. године након чега су јапански инвеститори увећали своја улагања у Србију.

Додао је да Србија и Јапан обележавају 140 година дипломатских односа, те истакао пријатељство и сарадњу две земље.

Премијерка Брнабић је рекла да јој је част што је представљала Србију на државној сахрани Шинза Абеа, који је, како је истакла, био је велики пријатељ Србије и урадио је много за јачање партнерства, политичких и економских односа Србије и Јапана.

Додала је да је у Токију разговарала са привредницима који улажу у Србију.

„Поносни смо што смо дом компанијама попут Нидека, Јазакија, Тојо тајерса… Јапанске компаније у Србији запошљавају 4.000 људи“, рекла је Брнабић.

Односи Србије и Јапана су традиционално добри и пријатељски, уз обострани интерес за интензивирање сарадње у свим областима и јачање политичког дијалога.

Такође, економски односи Србије и Јапана су у успону, прошле године остварен је рекордан обим робне размене, а јапанске компаније последњи неколико година улажу на српско тржиште.

Брнабић: Србиjа под наjвећим притисцима од 1999. године

Преузмите андроид апликацију.