Почетна > Србија
Србија

Курти прети оружаним упадом у српску зграду

Припадници специјалне јединице Росу могли би већ у петак да покушају отимање административних канцеларија у српским институцијама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Dejan Simicevic

У општинама Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, на северу Косова и Метохије, јуче је било мирно, али и веома напето. „Рок” који је Приштина дала српским радницима да се иселе из зграде у Бошњачкој махали, у Косовској Митровици, истиче у петак.

Реч је о запосленима, њих више од 40, у Канцеларији за Косово и Метохију, Служби дирекције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Косовскомитровичког округа и Центра за социјални рад Вучитрн. Они не намеравају да напусте објекат који користе дуже од две деценије, али се поставља питање како ће реаговати Приштина.

Према незваничним сазнањима, припадници специјалне јединице Росу, под командом Приштине и Албина Куртија, упашће у петак у ову зграду. Зграда која је Куртију запала за око налази се недалеко од општинске зграде, али и од зграде МТС-а, ћерке-фирме „Телекома Србија”, коју приштинска администрација планира да насилно отме и питање је дана када ће то покушати да изведе.

А током претходна два дана инспектори пореске администрације Косова обилазили су локале у Косовској Митровици како би упозорили власнике да се региструју у косовском систему. Након што су обишли локале у Бошњачкој махали, зашли су и у центар северног дела града.

Размилели су се по објектима код шеталишта. Позвали су власнике нерегистрованих бизниса да се током наредних седам дана пријаве у косовски систем. Приватници у Косовској Митровици имају могућност да затраже да се рок за регистрацију продужи за неколико дана и Приштина ће им изаћи у сусрет.

Уколико, међутим, не испуне ову „законску обавезу”, преносе локални медији, приштински инспектори ће приступити „саморегистрацији бизниса”. Следи и казна у висини од 500 евра, али одмах затим и остале пореске обавезе. Најављено је да ће током наредних дана инспектори „чешљати” локале и радње и у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

Hoti: Kurtijeva vlada nanela veliku štetu dijalogu, malo je manevarskog prostora

 

 

Преузмите андроид апликацију.