Почетна > Србија
Србија

Хоти: Куртијева влада нанела велику штету дијалогу, мало је маневарског простора

Бивши премијер премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти изјавио је данас да је садашњи премијер Аљбин Курти нанео велику штету процесу дијалога, и тако „зацементирао“ нови статус кво који је створио неизвесност за будућност.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ridvan Slivova

“Нажалост, Куртијева влада је неповратно оштетила процес дијалога, као што је оштетила и многе друге процесе. Због погрешних поступака од почетка његовог мандата, данас више нема дијалога о признању. Данас постоји дијалог само за успостављање Заједнице српских општина и за изборе у општинама на северу да се председници Српске листе врате на чело тих општина“, рекао је Хоти а преноси портал Репортери.

Он је оценио да влада у Приштини нема маневарског простора.

“Овим приступом, Куртијева влада је нанела велику штету Косову, пошто је Косово од 2020. године имало сагласност својих савезника о дијалогу само ради међусобног признања, заснованог на принципима територијалног интегритета и очувања унитарног карактера и уставног поретка Косова. Охридским споразумом Куртијева влада је зацементирала нови статус кво, што је створило неизвесност за будућност. Куртијева влада тренутно нема маневарског простора“, рекао је Хоти.

Potvrđeno prisustvo podvarijante koronavirusa „Eris“ u Srbiji

Преузмите андроид апликацију.