Imajte na umu da će ovaj najbolji način skladištenja takođe sprečiti truljenje voća oko njih.
Banane, čak i zelene i nezrele, odličan izvor kalijuma i drugih hranljivih materija. Imaju dosta antioksidanata, odlična su užina, a od njih se mogu napraviti razne zdrave poslastice poput palačinki ili hleba od banane.
Jedini nedostatak je što počinju da trunu vrlo brzo nakon kupovine. Kako više ne biste morali da ih bacate ili koristite za jelo za koje su potrebne prezrele banane, nudimo nekoliko saveta kako da ih što bolje čuvate.
Prvi trik je umotati stabljiku u plastičnu foliju. Obmotajte je oko peteljke koja drži banane na okupu, tako da provučete foliju između banane i oko peteljke – da bude što bolje umotana.
Druga metoda je zamrzavanje. Ne samo da će to sprečiti njihovo truljenje, već je i buduća upotreba mnogo lakša. Ogulite ih, isecite na kolutove, dobro zatvorite u posudu ili plastičnu kesu i zamrznite. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu deserta i smutija.
Ako baš ne želite da ih zamrznete, možete ih jednostavno čuvati u frižideru – bez guljenja ili sečenja. Da li ste primetili da se banane na pijacama često okače o konopac?
To je tajna njihovog sporog truljenja i najboljeg načina očuvanja. Beru se dok su još zelene, a počinju da sazrevaju čim se uberu jer se oslobađa etilen, prirodni gas koji ubrzava sazrevanje. Kada se okače na udicu ili konopac, proces zrenja se usporava. Takođe, na ovaj način štitite i ostalo voće kako etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.
Preuzmite android aplikaciju.