Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Купите банане и оне се брзо покваре? Пробајте ово решење

Имајте на уму да ће овај најбољи начин складиштења такође спречити труљење воћа око њих.
Фото: Pixabay/stevepb

Банане, чак и зелене и незреле, одличан извор калијума и других хранљивих материја. Имају доста антиоксиданата, одлична су ужина, а од њих се могу направити разне здраве посластице попут палачинки или хлеба од банане.

Једини недостатак је што почињу да труну врло брзо након куповине. Како више не бисте морали да их бацате или користите за јело за које су потребне презреле банане, нудимо неколико савета како да их што боље чувате.

Први трик је умотати стабљику у пластичну фолију. Обмотајте је око петељке која држи банане на окупу, тако да провучете фолију између банане и око петељке – да буде што боље умотана.

Друга метода је замрзавање. Не само да ће то спречити њихово труљење, већ је и будућа употреба много лакша. Огулите их, исеците на колутове, добро затворите у посуду или пластичну кесу и замрзните. Такве банане касније можете користити за припрему десерта и смутија.

Ако баш не желите да их замрзнете, можете их једноставно чувати у фрижидеру – без гуљења или сечења. Да ли сте приметили да се банане на пијацама често окаче о конопац?

То је тајна њиховог спорог труљења и најбољег начина очувања. Беру се док су још зелене, а почињу да сазревају чим се уберу јер се ослобађа етилен, природни гас који убрзава сазревање. Када се окаче на удицу или конопац, процес зрења се успорава. Такође, на овај начин штитите и остало воће како етилен из банана не би убрзао њихово кварење.

Banane dobro oružje u borbi sa visokim temperaturama

 

Преузмите андроид апликацију.