Neverovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao deca boraveći kod bake na selu, osim osvežavajućeg dejstva, imaju veliki uticaj i na naše zdravlje.
Bogate su vitaminima i mineralima, vlaknima i antioksidansima, koji su veoma efikasni u prevenciji brojnih bolesti. 1.
Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima od paradajza ili brokolija, što ih svrstava u prvih deset najzdravijih namirnica.
Specifični antioksidans koji sadrže – elagitanin – koji nema gotovo nijedna druga hrana, pokazao se veoma efikasnim u borbi protiv raka.
Ove male bobice su bogate polifenolima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala i sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.
Jaka ljubičasta boja kupine potiče od antocijana, koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno utiču na zdravlje, posebno kardiovaskularni sistem. Njegova uloga u prevenciji malignih bolesti je izuzetno važna.
Zahvaljujući visokom sadržaju dijetetskih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti digestivnog sistema poput divertikuloze i vredan su saveznik u smanjenju viška telesne težine.
Osim vlakana, semenke kupine takođe sadrže visok nivo elaginske kiseline. Ovaj moćni antioksidans se na različite načine bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala da kuvanje ne uništava elaginsku kiselinu, pa džemovi i kompoti dele ovo blagotvorno svojstvo sa celim plodom kupine.
Ovo moćno voće je malo kalorija, ali je veoma bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom i mineralima kalijumom, manganom i magnezijumom.
Šaka kupina daje osam grama dijetalnih vlakana, pri čemu vodeći pektin blagotvorno deluje na snižavanje nivoa holesterola.
Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, kupini se pripisuje antiinflamatorno i antibakterijsko dejstvo na funkcije krvnih sudova.
Kupine zauzimaju vodeće mesto među jagodastim voćem po nivou fitoestrogena, supstance koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji raka dojke i grlića materice.
Preuzmite android aplikaciju.