Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Kuglof – kolač koji Novosađani mnogo vole, ali mnogi ne znaju kada je tačno stigao u Novi Sad i zašto je nastao

Kuglof je jedan od delicija koje možete često jesti i kod nas. Iako je ovaj kolač svoje poreklo vode iz Nemačke i Austrije, kod nas je veoma popularan i mnogi Novosađani ga rado sremaju.
Foto: Freepik/chandlervid85
Poreklo kuglofa

Kuglof je kružni kolač od jaja, brašna, mleka i šećera koji je veoma poznat u svetu. Naime, kuglof je tradicioalni kolač srednje Evrope. Poreklo ovog kolača vodi iz austrijske kuhinje, a smatra se da je zasluga za njegovu popularnost stigla upravo iz Beča. Prema određenim legendama kolač je napravljen u Beču u čast pobede nad Turcima tokom druge opsade Beča koja se desila 1683. godine. Bečki poslastičari su ga napravili u čast pobede udruženim austrijskim, nemačkim i poljskim vojnicima. Kolač je zato i nastao kao kolač kružnog oblika koji treba da podseća na sultanov turban. S obzirom da je ovaj kolač nastao u slavu jednog istorijski bitnog događaja, njegova svečanost se prenela i na druge događaje. Tako se ovaj kolač pravi u katoličkim zemljama za razne svečane događaje, poput Božića.

U kuhinjama drugih zemalja Evrope se ovaj kolač vrlo brzo ustalio, a u prilog tome kazuje i još jedna legenda koja kazuje da je za popularnost kuglofa u Francuskoj zaslužan niko drugi, nego ćerka Marije Terezije – Marija Antoaneta.

Danas se kuglof, pored Austrije i Nemačke, pravi i u Srbiji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Francuskoj, Rumuniji…

Foto: Freepik
Tradicija spremanja kuglofa u našoj kuhinji

U srpskoj kuhinji priprema kuglofa postala je normalna stvar. Učestalije se ovaj recept sprema na severu zemlje, ali se zna probati i u prestonici države. Ni drugi stanovnici Srbije se neće čuditi kada kažete kuglof – uglavnom svi znaju šta je.

Ovaj kružni kolač je počeo kod nas da se sprema pre skoro tri veka. Naime, recept za kuglof je u Novi Sad stigao u 18. veku, kada su ga sa sobom doneli Nemci.

Naseljavanje Nemaca počelo je nakon proterivanja Turaka i uključivanjem ovih delova u sastav Habzburške monarhije.

Od tada su ovaj kolač preuzeli i Srbi koji su živeli u suživotu sa Nemcima, a kao jednostavan i ukusan recept postao je jedan od čestih jela na srpskoj trpezi.

Ne treba se onda čuditi što ga Novosađani danas toliko vole i što ga spremaju u raznim varijantama – dodavaju bademe, čokoladu, lešnike, krem. Ni to nije sve, kuglof je u ovom delu toliko stekao pažnju da je dobio i svoj festival.

Festival kuglofa jedna je od najpoznatijih manifestacija u ovim krajevima i odigrava se u Sremskim Karlovcima. Festival se održava već više od dve decenije, a na njemu se bira najlepši i najukusniji kuglof.


10 jela koje morate probati u Novom Sadu prema „svetskom atlasu tradicionalnih jela“, neka su strana jela od kojih za jedno jelo zahvalnost dugujemo Francuzima – izgleda da ih Novosađani bolje spremaju

Preuzmite android aplikaciju.