Početna > Srbija
Srbija

Kuća najpoznatijeg srpskog vojnog izviđača iz Velikog rata postaje muzej

Dragutin Matić, srpski vojnik Solunac, poznatiji kao „Oko sokolovo“ zbog fotografije koja je simbol Prvog svetskog rata, uskoro će dobiti muzej u rodnom Kaletincu kod Gadžinog Hana.
Foto: PrtSC/Milan Popovic/YouTube

Zapuštena, urušena, zarasla u korov – tako je izgledala kuća čuvenog izviđača iz Prvog svetskog rata Dragutina Matića u Kaletincu kada su je naslednici ustupili opštini. Danas oni gledaju kako na temeljima stare kuće niče nova, po uzoru na originalnu.

„Puna su nam srca i duše kad vidimo posle svega da se radi, da će to ostati narodu našem napaćenom da vide odakle je Dragutin Matić otišao ispod Suve planine, čisto da vide kako je u svinjskim opancima otišao u Prvi svetski rat i sve ratove koji su ga pratili“, navodi Zoran Matić, praunuk Dragutina Matića.

Osim same kuće u kojoj je Matić rođen 1888, radiće se i reparacija predmeta koji su se tamo zatekli, kako bi i oni bili izloženi. Za obnovu kuće opština Gadžin Han izdvojila je više od četiri i po miliona dinara.

„Ostaje isti autentični stil, moravski, na originalnim temeljima, sa istim prostorijama koje su bile, gradiće se od prirodnih materijala, kamena, drveta i blata, tako da će biti u originalnom izdanju kao ranije“, navodi Slaviša Ivković, predstavnik investitora.

Sredstvima države asfaltirano je oko tri kilometara puta do sela Kaletinac, a radovi na obnovi kuće trebalo bi da budu završeni do oktobra. Tada će kuća slavnog vojnika u koju se vratio posle učešća u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu, biti uvrštena u turističku ponudu opštine, uz prirodne lepote kojima ovaj kraj obiluje.