Почетна > Србија
Србија

Кућа најпознатијег српског војног извиђача из Великог рата постаје музеј

Драгутин Матић, српски војник Солунац, познатији као „Око соколово“ због фотографије која је симбол Првог светског рата, ускоро ће добити музеј у родном Калетинцу код Гаџиног Хана.
Фото: PrtSC/Milan Popovic/YouTube

Запуштена, урушена, зарасла у коров – тако је изгледала кућа чувеног извиђача из Првог светског рата Драгутина Матића у Калетинцу када су је наследници уступили општини. Данас они гледају како на темељима старе куће ниче нова, по узору на оригиналну.

„Пуна су нам срца и душе кад видимо после свега да се ради, да ће то остати народу нашем напаћеном да виде одакле је Драгутин Матић отишао испод Суве планине, чисто да виде како је у свињским опанцима отишао у Први светски рат и све ратове који су га пратили“, наводи Зоран Матић, праунук Драгутина Матића.

Осим саме куће у којој је Матић рођен 1888, радиће се и репарација предмета који су се тамо затекли, како би и они били изложени. За обнову куће општина Гаџин Хан издвојила је више од четири и по милиона динара.

„Остаје исти аутентични стил, моравски, на оригиналним темељима, са истим просторијама које су биле, градиће се од природних материјала, камена, дрвета и блата, тако да ће бити у оригиналном издању као раније“, наводи Славиша Ивковић, представник инвеститора.

Средствима државе асфалтирано је око три километара пута до села Калетинац, а радови на обнови куће требало би да буду завршени до октобра. Тада ће кућа славног војника у коју се вратио после учешћа у оба Балканска и Првом светском рату, бити уврштена у туристичку понуду општине, уз природне лепоте којима овај крај обилује.