Početna > Kulturna scena
Kulturna scena

KS Svilara: Mikrobilje, hrana budućnosti!

Dečija radionica će se održati 8. aprila od 18 časova u Kulturnoj stanici Svilara, a vodiće je Ana Popov u saradnji sa učiteljicama Aleksandrom Ičević i Veselom Mačkić.
svilara
Foto: Gradske info

Na dečijoj radionici „Mikrobilje hrana budućnosti” imaćemo priliku da se upoznamo sa procesom proizvodnje mikrobilja, da vidimo razliku mikrobilja i klica i naučimo na koji način ga možemo i sami uzgajati.

Mikrobilje i klice su – kao što im i sam naziv kaže – malecko i tanko povrće.

Izuzetno bogato vitaminima, antioksidantima, vlaknima, aminokiselinama i to po nekoliko puta više nego zrela biljka i kao takvo pravo su bogatstvo za ljudsko zdravlje.

U pitanju su mladi izdanci povrća, sadnice biljaka koje su tek nešto veće od klica, ali su manje od rasada, i ubiraju se u fazi kad porastu prvi listovi.

Iako veoma sićušni, ovo zeleni izdanci nisu samo neodoljivo simpatičnog izgleda, već imaju i brojne prednosti.

Pre svega, mlado povrće je intenzivnog ukusa, jer je aroma koncentrovanija.

Pored toga što je sočno, poseduje i visok sadržaj korisnih materija.

U tako malo smešteno je baš puno – vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina, proteina i hlorofila. A zbog visokih koncentracija, u ishrani je potrebna zapravo tek njegova mala količina.

Mikrobilje je jedino povrće koje je proglašeno netoksičnim i netretiranim.

Povrće koje štedi energiju prilikom uzgoja, raste veoma brzo – i u poređenju sa samim semenom – probavljivije je i svarljivije, zahvaljujući samom procesu klijanja.

Stoga je nutritivna vrednost mikrobilja i klica mnogo veća od samog ploda biljke.

Saznajte zašto je mikrobilje hrana budućnost – prijavite se za učepće u radionici putem mejla lela.zajic@gmail.com

SZPB: CHOREOCHROMA U „BUDUĆNOSTI EVROPE“

Preuzmite android aplikaciju.