Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Креативне радионице за децу суботом – Новосадска уметничка бици авантура

Од 9. октобра поново почињу креативне радионице за децу суботом у Галерији Матице српске.
Фото: Галерија Матице српске

Ове године, ишчекујући проглашење титуле Европске престонице културе, Галерија Матице српске наставља са едукативним програмом „Мој Град. Новосадске уметничке приче“, где се кроз уметност сазнају разне приче које крију улице и лица Града.

Током октобарског циклуса хватајући последње зраке сунца, уживајући у мирису сувог лишћа и креће се на бици уметничку авантуру по Граду откривајући његове знамените симболе.

Због ограниченог броја места на 15 малишана  узраста од 5 до 10 година, учешће детета на радионици потребно је пријавити попуњавањем електронског упитника, који се налази испод описа сваке радионице. Цена улазнице је 150.00 динара, осим за радионицу 9. октобра која је у оквиру Дечје недеље бесплатна.

Ставите кациге, крећемо!
  1. октобар 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

Октобарска авантура започиње причом о својеврсном магичном симболу Новог Сада на два точка – бициклу. Новосадска равница и мноштво испреплетаних стаза по целом Граду омогућавају грађанима да им бицикл буде омиљено превозно средство.

На радионици ће се сазнати да ово није нова појава, већ да су и људи у прошлости волели да возе бицикле, само су они много другачије изгледали.

Један од пасионираних бициклиста из прошлости је и вајар Ђока Јовановић, који ће правити друштво током целе уметничке бици авантуре. На крају радионице, прионуће се на креативан рад и направити један уметнички приказ бицикла.

Да се пријавите зан ову авантуру, посетите линк.

С оне стране дуге
  1. октобар 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

Након што се открије прича о бициклима, креће се у уметничку вожњу! Прва станица се налази с оне стране Дуге, у Петроварадину. У питању је најстарији симбол Града који чврсто стоји док се Град око њега развија и расте – Петроварадинска тврђава.

Посматрајући уметничка дела на којима је приказана, откриће се шта је на Тврђави и у њеној околини остало вековима непромењено, а шта се то променило, као и какав је њен значај за настанак Града Новог Сада. У креативном делу радионице, сликаће се градски пејзаж односно ведуту Петроварадина.

Да се пријавите за ову авантуру, посетите линк.

Архитектонска блага из центра Града
  1. октобар 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

На трећем дружењу, учесници се враћају преко Дуге назад у Град и стижу равно у центар. Уметник Никола Граовац, инспирисан градским пејзажем, приказао је најпрепознатљивије грађевине смештене у центру Новог Сада.

Посматрајући његов приказ, откриће се која се то архитектонска блага налазе у центру Града и какве се све приче крију иза њих. На крају радионице, присутни ће постати мале архитекте и од лего коцкица саградиће једну од грађевина.

Да се пријавите за ову авантуру, посетите линк.

Адреса на којој живи уметност

  1. октобар 2021. године од 11.00 до 12.30 сати

Последња станица авантуре биће један, за уметност јако битан, симбол града –   ушушкан Трг галерија на ком живи велики број уметничких дела.

На овом Тргу се налазе три уметничка музеја и новоотворени Парк скулптура. Током радионице, учесници авантуре ће прошетати Тргом и открити која уметничка дела могу да живе ван музеја. Затим ће се прошетати Галеријом Матице српске и сазнати како то уметничка дела живе унутар музеја. У креативном делу радионице, цртаће руту уметничке бици авантуре.

Да се пријавите за ову авантуру, посетите линк.

За више информација можете се обратити Јелени Бобић на телефон 021 4899 017 или на decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

Dečija nedelja i početak edukativnog programa

 

Преузмите андроид апликацију.