Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дечија недеља и почетак едукативног програма

Обележавајући Дечију недељу у Галерији Матице српске званично започиње нова сезона едукативног програма за децу „Мој Град. Новосадске уметничке приче“.
Фото: Галерија Матице српске

У Галерији Матице српске се дуже од једне деценије реализују едукативни програми за децу, са идејом да се уметничко наслеђе и простор музеја учинe интересантним и доступним најмлађима, како би се код деце развијао позитиван однос према уметности, музејским установама и културној баштини.

Ове школске године настављамо едукативни програм за децу „Мој Град. Новосадске уметничке приче“ који је осмишљен поводом обележавања титуле Новог Сада као Европске престонице културе и намењен је деци предшколског и раног основношколског узраста, а са циљем да се деца упознају са богатим културним наслеђем Града Новог Сада и сазнају више о његовом настанку и развоју, херојима и хероинама, симболима и култури посматрајући уметничка дела из Галеријске колекције.

Групне посете и едукативна радионица

У сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство“, приватним вртићима, као и основним школама у Новом Саду, од октобра 2021. до маја 2022. године деца из вртића и основних школа могу организовано посетити Галерију Матице српске и учествовати у новом едукативном програму.

Са музејским едукаторима, посматрајући уметничка дела у сталној поставци и Дечјој соби – кутку намењеном и прилагођеном деци, у подстицајној, радној атмосфери откриваће занимљиве уметничке приче о Новом Саду, које стрпљиво чекају да буду испричане најмлађим Новосађанима, како би с поносом и знањем корачали улицама Града.

Дечја публикација

Едукативни програм „Мој Град. Новосадске уметничке приче“ прати и истоимена дечја публикација, коју након посете свако дете добија на поклон, а захваљујући којој могу наставити да истражују и упознају уметничке приче о Граду.

Уместо музејских едукатора, кроз публикацију најмлађе „води“ пчелица Матица Новосађанка, која причама и методички осмишљеним задацима и питањима подстиче развој њихове радозналости, маште, стваралачког мишљења, размишљања и креативног изражавања.

Захваљујући сарадњи са Центром страних језика „Soho“ из Новог Сада и Француским институтом у Србији – Нови Сад,  програм је прилагођен и деци која у основним школама и школама страних језика уче енглески и француски језик. Уз помоћ истоимене дечје публикације на енглеском и француском, деца имају прилику да на занимљив начин открију културно наслеђе свог Града и истовремено прошире вокабулар новим речима на страном језику, који се кроз редовну наставу не обрађују.

Креативне радионице

У оквиру едукативног програма, од 9. октобра 2021. године, сваке суботе од 11.00 до 12.30 сати у Галерији се одржавају и креативне радионице за децу, на којима кустоси и музејски едукатори деци узраста од 5 до 11 година, на креативан и интерактиван начин дочаравају приче о Новом Саду и приближавају актуелне изложбе у Галерији.

Након посматрања уметничких дела и шетње кроз Галерију, у простору Дечје собе следи креативни ужитак – представљање утисака, запажања и стечених знања разноврсним ликовним техникама.

Породични водич

Поред креативних радионица у оквиру новог едукативног програма у Галерији је свакодневно бити доступан породични водич Мој Град намењен породичним посетама.

Родитељи, старатељи, баке и деке са децом користећи специјални штампани породични водич, кроз игру улога, занимљиве игре и задатке имаће прилику да упознају простор Галерије и откривају историју и наслеђе Града, посматрајући уметничка дела у сталној поставци Галерије.

Поводом Дечије недеље улаз за породице са децом је бесплатан

Целокупан едукативни програм се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Управе за културу Града Новог Сада и захваљујући подршци програма Erasmus+ KA2 кроз пројекат Авантуре учења изван вртића / The adventures of Out-Of-Classrom Learning.

Поводом Дечије недеље улаз за породице са децом је бесплатан, а свако дете на поклон добија дечју публикацију из Галеријске едиције „Моја Галерија“. Такође, учешће у креативној радионици за децу 9. октобра је бесплатно.

За све информације можете се обратити Јелени Бобић на телефон 021 4899 017 или 069 739725.

Kreativna radionica za decu “Bogovi, boginje i vile starih Slovena”, 03. oktobra

 

Преузмите андроид апликацију.