Почетна > Србија
Бизнис Србија

Крагујевац: Меморандум о обновљивим изворима енергије

У Крагујевцу су представници 11 општина и градова потписали Меморандум о разумевању у оквиру пројекта „Обновљиви извори енергије округа у Србији“. Приоритет самог пројекта је подизање енергетске ефикасности укључивањем обновљивих извора енергије у производњи топлотне енергије и струје која ће на овај начин обезбедити и чистију животну средину.
Фото: Unsplash/Andres Siimon

Преко две стотине милиона евра обезбеђено је за подизање енергетске ефикасности кроз замену столарије и котлова, топлотне пумпе, изолацију али и соларне панеле а око 25 000 домаћинстава је у процесу завршетка тих послова. 11 градова и општина потписивањем Меморандума улази у процес зелене транзиције.

„Подаци кажу да ми данас производимо 37 гигават-часова топлотне енергије из обновљивих извора енергије. Када се овај пројекат буде завршио, причамо о 40,5 милиона евра колико се улаже у 11 јединица локалних самоуправа, онда ће производња те топлотне енергије из обновљивих извора енергије бити 3,5 пута више негде, око 197 гигават часова“, навела је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

„Скоро сто одсто топлотне енергије долази од природног гаса, мазута и угља, а само негде око 0,4 % из биомасе. Знамо такође да негде око 25 % домаћинстава јесте прикључено на систем даљинског грејања“, амбасадор Швајцарске у Србији тврди Урс Шмид.

„Кроз овај пилот покушавамо да дајемо пример како да унапредимо зелену енергетску транзицију, како да унапредимо квалитет ваздуха за наше суграђане али и да у исто време, у сред ове кризе, успемо да се изборимо са енергетском безбедношћу“, објаснио је директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан Матео Коланђели.

Град Крагујевац је међу првима заменио градске котлове, а у протеклих годину дана утрошено је 50 милиона динара за сређивање 400 домаћинстава, а ту су и нови пројекти.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић рекао је да пројекат предвиђа да се из Државног Дата центра повуче сву топлотну енергију коју производе сви сервери у свакодневном раду и да се та енергија трансферише.

Министарка Зорана Михајловић осврнула се и на актуелне проблеме објаснивши да неће бити поскупљења енергената али ни рестрикција у новој грејној сезони.

U Bijeljini otvoren Sajam poljoprivrede, lova, ribolova i ekologije

Преузмите андроид апликацију.