Почетна > Свет
Свет

Ковчег са телом краљице стигао у Вестминстерску опатију

Ковчег са телом краљице Елизабете Друге пренет је данас из Бакингемске палате у свечаној процесији до Вестминстерске опатије.
Foto: Oli Scarff/Pool via AP

Краљ Чарлс Трећи, његови синови принчеви Вилијам и Хари, као и други чланови краљевске породице, ходали су иза ковчега, који ће на у Вестминстерској опатији остати четири дана, све до сахране краљице у понедељак, преноси АП.

Ковчег је био умотан у Краљевски стандард, а на врху је стајала империјална државна круна, украшена са скоро 3.000 дијаманата, као и букетом цвећа и биљкама, укључујући и бор са имања Балморал, где је краљица преминула прошле недеље.

Пратња од два официра и 32 војника из Првог батаљона гренадирске гарде у црвеним униформама и шеширима од медвеђе коже ишла је са обе стране поворке, а одјекивали су и почасни плотуни са Биг Бена и из Хајд парка.

Док је пролазила свечана поворка хиљаде људи су апалудирали и снимали, а неки од окупљених су брисали сузе.

Како јавља Би-Би-Си, краљ Чарлс Трећи и његова браћа и сестре, принцеза Ана и принц Едвард, као и његов син принц Вилијам, данас су носили војне униформе, али су краљев брат принц Ендру и његов други син принц Хари били у оделима.

SAD: Rusija finansirala političare u više od 20 zemalja

 

Преузмите андроид апликацију.