Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Кошаркашки клубови у Новом Саду: Где стасавају будући шампиони?

Будући да грађани у Србији сматрају кошарку за национални спорт број један и да се често називамо и „земљом кошарке“, Нови Сад као други највећи град у Србији је итекако битан на кошаркашкој мапи наше земље.
Фото: Танјуг/AP Photo/Petr David Josek

Иако је КК Војводина једини клуб из Новог Сада који учествује у сениорској Кошаркашкој лиги Србије, наш град има много клубова и школа кошарке намењених за школовање будућих кошаркаша. Наравно, и у Војводини се ради са млађим узрастима, а клуб тренира у кошаркашкој хали СПЕНС-а.

Уколико желимо да се у Србији настави развијати кошарка и да се освајају медаље на светским и европским турнирима, мора се улагати управо у најмлађе генерације, јер су оне основа свега.

Управо један клуб који је посвећен развоју младих генерација јесте КК „Sport key“, који се налази поред Електотехничке школе „Михајло Пупин“ у Новом Саду.

Клуб је основала Кошаркашка породица Луковски 2005. године и од тада су избацили неколицину познатих кошаркаша попут покојног Стефана Јеловца, Дејана Тодоровића, Дарка Балабана, као и неке 3×3 репрезентативце као што су Марко Савића и Томислав Ивошев.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sport—key (@kksportkey)

Оснивач клуба Јанко Луковски, је заједно са својим синовима Драганом и Нином оставио заиста велики траг у Југословенској кошарци.

Јанко је имао веома запажену тренерску каријеру у којој је тренирао и играче попут Дражена Петровића, док је Драган био тај који је забележио највећа играчка достигнућа у породици. Играо је четири године у Партизану, са којим се пласирао и на фајнал-фор, да би затим прешао у Црвену звезду. Освајач је златне медаље на Светском првенству у Атини 1998. године, као и бронзе на Европском првенству у Француској наредне године.

Тренинзи овог клуба одржавају се у балонима у Школској 4 улици у Новом Саду, где се играју утакмице и новосадске ВИБА лиге. Мото клуба је – врлине испред талента.

Да је одбрана једнако битна као и напад у кошарци потенцира се у самом називу кошаркашког клуба Defense у Новом Саду.

Овај клуб је основан 15. априла 2003. године у Жабљу . После стеченог искуства и формиране чврсте базе почиње са радом у Новом Саду 2008. године. Поред Бабић Миодрага раду се прикључује Вучуровић Жељко и заједничким трудом и радом формирају прве тренажне групе у Новом Саду. Усмеравају се ка раду са млађим категоријама и као резултат „Defense“ је дао за сада неколико репрезентативца у млађим категоријама.

 

Своје тренинге одржавају  у ОШ „Петефи Шандор“, ОШ „Светозар Марковић Тоза“, ОШ “ Прва војвођанска бригада“, Гимназији „Исидора Секулић“, Средњој машинској школи и у хали Ђачког игралишта за селекције из Новог Сада.

КК „Star“ из Новог Сада је једна од такмичарски најуспешнијих екипа у Новом Саду, чији сениори играју Другу лигу Србије.

КК „Star“ основан је 16.04.2004. године. Поред спортских резултата овај клуб својим радом и одличним системом је успео да анимира велики број деце. Како кажу, циљ клуба поред спортских резултата је да приволе што више деце да се баве кошарком и управо из тог разлога су покренули школе кошарке на више локација у новом Саду, као и у његовој околини.

У свим селекцијама од најмлађих у школици кошарке па до сениора овај клуб се труди да учествује у по два, а у неким селекцијама, и три такмичења, што је веома битан детаљ за напредак играча. КК „Star“ има и сениорску екипу која служи за развој младих талентованих играча из наше базе.

Нека имена која су изашла из ове школе кошарке јесу, актуелни члан сениорске кошаркашке репрезентације Србије Душан Ристић, као и вишеструки светски и европски првак у баскету 3×3, Душан Мајсторовић.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK Star Novi Sad (@kkstarnovisad)

За крај смо оставили КК ’’Sport`s World’’, можда и најквалитетнију школу кошарке у Новом Саду.

Кошаркашки клуб ’’Sport`s World’’ своје оснивање везује за 1989. годину када је формирана Школа кошарке у оквиру истоимене фирме. Оснивач школе кошарке био је проф. Др Ласло Хајнал и то је била прва школа те врсте у бившој Југославији.

У то време формирање школе кошарке био је пионирски подухват и визија професора Хајнала која је сву своју ваљаност потврдила у годинама које су следиле када су се школе кошарке оснивале једна за другом.

Годину дана по оснивању школе целокупну организацију преузима Иван Хајнал коме припадају највеће заслуге за све успехе школе а касније и клуба, у наредних седамнаест година.

Овај клуб је увек правио сјајне резултате у свим селекцијама и готово свим лигама у Војводини. Тренинге одржавају у ОШ “Вук Караџић” у Новом Саду, као и у сали на „Ђачком игралишту“.

Највећи успех Клуба представља плејада играча који су поникли из његових редова. Дарко Миличић, бивши репрезентативац Србије и најбоље рангирани Србин на НБА драфту, биран  2002. године иза Леброна Џејмса, је у својој НБА каријери наступао је за многе тимове, а са екипом Детроит Пистонса је чак узео и прстен.

Фото: КК sports world

Посебно треба истаћи и Миленка Тепића бишег репрезентативца Србије и играча великих европских клубова попут Партизана и Панатинаикоса.

Наравно поред ових клубова у Новом Саду постоје још многе школе кошарке попут:  КК Данубијус, КК Будућности, КК Неос, КК Цуби, КК НС Баскет, КК Младост  Ветерник… и верујемо да ни са једном од ових школица кошарке не бисте погрешили када би тамо уписали вашу децу.

Зато уколико ваша деца показују интересовање за спорт међу обручима, немојте чекати већ му пружите прилику да оствари свој сан у „земљи кошарке“.

Gde možete zaigrati „kafanske sportove“ u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.