Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Користите свој длан за одређивање порције хране

Уз помоћ сопственог длана одредите савршену количину хране која вам је потребна, а да при том не прерачунавате калорије.
Фото: Unsplash/Lily Banse

Све више је гојазних људи, а за то сигурно јесте узрочник превелика количина хране које уносимо у организам. Једемо више, а физичка активност је смањена, и као резултат тога јесте накупљање сувишних килограма.

И није решење у избацивању одређене групе намирница како бисмо смањили телесну тежину. Напротив, за правилно функционисање организма, потребно је да уносимо све групе намирница, али морамо водити рачуна о њиховој количини.

Како бисте одредили која је ваша одговарајућа порција одређене групе намирница, користите сопствену руку.

Протеине, попут пилетине, говедине, ћуретине, тофу сира, јаја, свежег сира, рибе, као и других извора протеина, можете измети помоћу длана. Она количина ових намирница која стаје на ваш длан, је идеална количина протеина за вас.

Величина ваше шаке ће бити идеална мера за унос угљених хидрата, попут пиринча, тестенине, кромпира, хлеба, киное, леблебије итд.

Ораси, семенке, авокадо, маслац, пуномасни јогурт, маслиново или кокосово уље су извори здравих масти и треба да се нађу у вашем јеловнику. Једино је потребно водити рачуна да не претерате са њиховим уносом.

Како бисте без употребе ваге измерили потребну количину здравих масти која је потребна да се нађе на вашем тањиру, користите ваш палац. Величина вашег палца је мера која је довољна за унос масти.

Фото: Pexels/Daria Shevtsova

Са друге стране, конзумирање лиснатог поврћа је неограничено. Па тако зелену салату, спанаћ, матовилац, тиквице, краставац, мркву, карфиол, купус можете јести колико год желите. Оно садржи јако мало калорија, али зато изузетно много влакана, витамина и минерала.

Stručnjaci savetuju kako je najispravnije da pripremate povrće

Преузмите андроид апликацију.