Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Корисне приче са децом за лаку ноћ

Читање бајки и причање прича обележиће најраније детињство детета.

Причање прича за лаку ноћ представља посебне заједничке тренутке родитеља и деце. Пријатна породична атмосфера и осећај припадности веома су важни за свако дете, млађег или старијег узраста.

Фото: Pixabay/5311692

Када дете прерасте бајке можете пред спавање да одржавате  и редовне разговоре.

Ево неколико тема о којима том приликом можете да причате са својим дететом.
1. Извињење

Извините се детету што сте у току дана викали или се љутили на њега. Обавезно објасните разлог томе, (нпр. свађа са млађим братом). Због тога што сте ви направили „први корак“ дете ће се ослободити осећаја туге, размислиће о томе да је можда ипак погрешило у односу са братом и почеће више да вам верује.

2. Планирање сутрашњег дана

Покажите детету како сте унапред заинтересовани за сутрашњи дан. „Шта сутра желиш да радиш? “ „ Хоћеш ли да нешто заједно радимо?“ Поразговарајте о његовим активностима које га чекају и опишите му како ће му бити забавно на часу енглеског, тренингу, у забавишту…  Или на вашим заједничким активностима. Само водите рачуна, ако дате обећање, морате га и испунити.

Фото: Pixabay/ddimitrova
3. Похвала

Похвалите дете за дела које је урадило у току дана, нпр. како је поделило колач са сестром, како се трудило док је цртало цртеж, како вас је слушало цео дан. Уместо речи „браво!“, мало више поразговарајте о томе, како би му ојачали самопоуздање. Говорећи му како је нешто лепо, добро, корисно урадило, утицаћете и на његову самоувереност.

4. Захвалност

Кажите му како сте захвални и срећни што сте провели дан заједно, што је цела породица на окупу, што је данас падао снег, био сунчан дан . Сваког дана нађите бар три разлога за захвалност. Радећи то стварате код детета осећај среће, позитивног расположења и задовољства.

 5. Подршка

„Много сам срећна што те имам! Ти си најбоље дете на свету! Највише на свету те волим!“ Такве реченице стварају код детета осећај безбрижности.

Правилан завршетак разговора је од круцијалне важности и утиче на ваш следећи разговор пред спавање. Похвалите дете за искреност и кажите му да вам се јако допада да причате са њим о разним темама.

И поред обавезног „лаку ноћ“, не заборавите да пољубите њихове паметне главице и кажете им да их волите.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.