15 одсто пестицида, инсектицида којима се прскају воће и поврће, не може се уклонити и ми то уносимо у организам

Др Воја је објаснио које воће у кори има пестициде и како их скинути
Људи из региона су остали у шоку јер су недавно у Хрватској из продаје хитно избацили неке конзерве рибе и поједине сухомеснате производе, били су пуни пестицида.
Сладолед који се налазио у тој земљи превентивно је повучен и код нас, а о штетности пестицида и њиховом уклањању говорио је проф. др Војислав Перишић у Јутарњем програму.
– Рећи ћу вам једну чињеницу која ће јако да вас онеспокоји, 15 одсто пестицида, инсектицида којима се прскају воће и поврће, не може се уклонити и ми то уносимо у организам.
Како то избацити из организма. Е онда је питање, шта ће наша јетра радити с тим? Фунгициди, пестициди и друге хемикалије могу се задржати – рекао је овај гастроентеролог и дао пример јабуке.
– Јутрос сам узео свежу јабуку, с пијаце. Имам и једну која је стајала. Она која је стајала, није јој масна кожа, а овој са пијаце јесте. Да би се опрао плод јабуке, мора да се опере сирћетном киселином. Може и сода бикарбона, али се поставља питање, ког је типа пестицид? Нека одстоји 15 минута у раствору сирћета, ако је пестицид база, раствориће га киселина. Али ако је пестицид киселина, као највећи број њих, онда морате соду бикарбону – рекао је он.
Раствор за уклањање пестицида направићемо са десет грама соде на литар воде, или 100 милилитара сирћета на 300 милилитара воде. Али ту није крај, рекао је проф. др Перишић!
– Онда тек добро оперите, па ипак ољуштите! Здрава је кора, али испод ње се концентришу токсини, не треба јести кору, она нам само чисти зубе када гриземо, али испод ње су хемикалије. И водите рачуна тамо где је петељка, и дно, то обавезно скините јер се ту пестициди концентришу – рекао је он.
Pet prednosti jutarnjeg istezanja zbog kojih treba da nam postane navika
Преузмите андроид апликацију.