Зашто конзервирана храна носи стигму неквалитетног оброка?
Реч сачувати потиче од латинске речи консерваре, што значи „чувати, сачувати“. Сврха конзервирања је управо то – очување хране и свих њених здравих састојака и спречавање кварења.
Ово су најчешћи митови о конзервираној храни:
Конзервирана храна садржи конзервансе Конзервирана храна не мора да садржи конзервансе или друге адитиве, њихова трајност се постиже термичком обрадом на температурама изнад 100°Ц степени у херметички затвореној конзерви.
Конзервирањем се губи нутритивна вредност намирница
Од свеже хране заиста нема већег одступања. Ако нисте у могућности да припремите свежу рибу, онда је конзерва добар избор.
Метална амбалажа није еколошки прихватљива
У овом случају, конзерва чува прехрамбене производе који се брзо кваре и тешко подносе транспорт. Ментална амбалажа, као и пластична, може се одложити у посебне контејнере, што омогућава вишеструко рециклирање.
Преузмите андроид апликацију.