Почетна > Бизнис
Бизнис

Конобари лако налазе посао, али су плате минималне

Занимања попут конобара или кувара, налазе се и даље међу топ пет професија за којима трагају овдашњи послодавци, показују најновији статистички подаци Националне службе за запошљавање (НСЗ).
Фото: Unsplash/tdavidson

Последњих година послови из сфере угоститељства су међу најтраженијим позицијама присутним и у огласима „Инфостуда”. Док у Удружењу хотелијера и угоститеља Србије (Хоресе) процењују да у угоститељству тренутно недостаје 20.000 до 25.000 радника, на бироу рада тренутно се налази 12.875 незапослених, управо из ове области.

Шта ти људи тамо раде и због чега не налазе посао, ако већ влада толика јагма за радном снагом у овој области привреде?

Драган Цветковић, председник Самосталног синдиката угоститељства и туризма Србије, наглашава да радници који имају диплому и завршену школу за конобаре и куваре могу веома брзо да добију посао, али им газде нуде  мизерне плате, што они с правом одбијају.

„Зато нам и одлазе радници даље, ван земље, а онда се послодавци жале да не могу да нађу квалитетну радну снагу. Ипак, не мислим да говоре истину, јер послодавци заправо неће довољно да их плате, већ их пријављују на минималну зараду. Коме би то одговарало за такав захтеван рад“ пита Цветковић.

Додаје да у Србији има неколико врхунских угоститељских школа у којима се и те како образује квалитетан кадар.

У последње две године ситуација се променила, у корист сиве економије. Јер, сада им послодавци на минималац који им регуларно исплаћују „испод жита” дају и додатни новац.

„Исплаћујући им минималну зараду испуњавају законски минимум према држави, а радницима удовољавају дајући им на руке додатак на плату. Али, то није решење проблема, јер такав запослени ће на крају радног века имати мали просек зараде за пензију. Тиме се угрожава и сама држава, јер управо је она та која је улагала у те људе, школовала их бесплатно“ наглашава Цветковић.

Београђанин Игор С. ради већ неколико месеци као конобар у једном омањем вождовачком локалу. Посао је прихватио јер нема превише посла нити гужве, а зарада му је за сада довољна, с обзиром на то да је, како каже понуду прихватио да би изучио занат.

„Плата није велика, медијална је, али мени одговара јер учим посао у ходу. Шта ћу после, не знам, али сигурно не желим да радим заувек за педесетак хиљада“ каже он.

ZDF: Uprkos sankcijama Zapada ruska nafta dolazi u Nemačku preko Indije

Преузмите андроид апликацију.