Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Концерт Дечијег оперског студија СНП-а поводом Светског дана музике – 65 малишана изводи најзахтевније оперске арије

Српско народно позориште ове године ће Светски дан музике и крај успешне сезоне обележити посебним концертом Дечијег оперског студија.
Фото: СНП

На великој сцени Јован Ђорђевић, 21. јуна у 19 сати, чак 65 младих извођача из Новог Сада, млађих од 14 година, представиће се публици извођењем најлепших и најзахтевнијих оперских арија, уз богат плесни и драмски програм.

На репертоару су одломци из Бизеове опере „Кармен“, арија Каста дива из Белинијеве опере „Норма“, затим Валцер пахуљица из „Крцка Орашчића, П. И. Чајковског, аријa Калафа, Несун дорма, Скарпија и Те Деум, из Пучинијевих опера „Турандот“ и „Тоска“, завршно коло из опере „Еро с онога свијета“ Јакова Готовца, и многих других оперских дела, уз гостовање првака опере баритона Жељка Андрића и сопрана Данијеле Јовановић.

Фото: СНП

Дечији оперски студио је саставни део ансамбла опере СНП-а и чини га 80 талентованих чланова узраста од 5 до 14 година. Деца седмично пролазе кроз шест сати интензивног тренинга, савладавајући музичке, плесне и глумачке технике. Већ сада су способни да изнесу преко четири сата захтевног репертоара, укључујући арије из најзахтевнијих оперских дела.

Српско народно позориште, најстарији театар у Србији, већ две године негује нове младе извођаче кроз овај јединствени програм.

– Осим што су постали својеврсни бренд Новог Сада, Дечији оперски студио омоугућио нам је да унапредимо оперску продукцију СНП-а. Са учешћем деце у представама као што су Тоска, Кармен, или Кармина Бурана, заокружујемо визију аутора јер су те деонице оригинално писане за децу. СНП је једно од ретких позоришта у овом делу Европе, које најзатевнија оперска дела може да изведе у пуном обиму – рекао је Жељко Андрић, директор опере СНП-а.

Верица Пејић, руководилац Дечијег оперског студија, каже да су се најмлађи новосадски уметници већ доказали у класичном оперском репертоару СНП-а, на велико одушевљење публике.

Фото: СНП

– Наш пети солистички концерт биће посебан по томе што ће репертоар бити прилагођен и деци и одраслима. Уз Летњу увертиру, оживећемо слатке успомене на почетак распуста и лета. Рад са овом дивном децом је инспирација сама по себи. Они су прави уметници у настајању – каже Пејић.

Режисерка и сценаристкиња „Летње увертире“ је Јелена Беба Балашевић, а корографију је припремила Верица Козарев.

Улазнице за овај јединствени уметнички спектакл могу се купити по цени од 400 динара на благајни СНП-а или путем интернета на www.snp.org.rs

Koncert Novosadskih šmizli u utorak, 25. juna u KS Barka

Преузмите андроид апликацију.