Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Концерт „Цвет разноликости” у СНП-у

Концерт „Цвет разноликости” одржаће се сутра, 16. августа у Српском народном позоришту, на сцени „Пера Добриновић”, у оквиру програмског лука Дунавско море.
Фото: Градске инфо

Програм ће обухватити заједнички наступ ансамбала традиционалне музике из пет различитих националних заједница, уз светски познате војвођанске уметнике у области вокалне и инструменталне музике – соло певача Белу Маврака и хармоникаша Лелу Нике.

Бела Маврак је рођени Војвођанин који познаје језике, музику и традицију националних заједница овог поднебља.

Завршио је Музичку школу и Средњу медицинску школу у Зрењанину. Студирао је на Универзитету уметности у Београду, а само три године касније и на престижном Универзитету у Келну, на ком је дипломирао 1994. Свој глас и образовање усавршавао је код Франца Корелија у Милану и Ђанија Раимондија у Болоњи, као и код шведског тенора Николаја Геде.

Након низа међународних наступа, добија позив Народног позоришта из Београда да наступи као Родолфо у опери Ла Бохеме Ђакома Пучинија.

Од тада почиње и његова блистава интернационална каријера која траје и данас.

Виртоуз на хармоници, Лело Ника, у самом је врху најтраженијих хармоникаша светске сцене.

Помакао је све границе у музици његовом чаробном хармоником, маестралном техником, препознатљивим стилом, снажним емотивним изразом, енергијом која просто сија,  прожима публику и оставља је без даха. На сцени је у зони комфора; потпуно доминира примером невиђеног склада уметника и  инструмента.

Рођен у војвођанском селу Николинци, у Банату, од малих ногу показивао је љубав према музици, што је природно пошто је у фамилији Ника традиција да сви свирају.

Од четврте године је заволео хармонику а са девет година је већ свирао у оркестру, а са десет година отац га шаље код свог пријатеља музичара и директора дома културе у Николинцима Јонела Корнеану који му омогућио да учи хармонику код чувеног Бранимира Ђокића.

Касније је студирао на Академији у Малмеу, као и на Данској Академији Хармонике. Два пута је освојио прво место на Светском Хармоникашком Такмичењу.

Народни оркестар Румуна из Војводине основан је званично званично 2017. године, иако је он у различитим облицима постојао и раније са циљем промовисања традиционалне народне музике Војвођанских Румуна.

Оркестар организује музичке фестивале, семинаре, радионице, сарађује са многобројним институцијама у земљи иностранству са циљем унапређивања и промоције културе и уметности.

Разноврсни репертоар који покрива фолклор свих крајева са румунским живљем сврстава овај музички састав у ред најпрестижнијих музичких састава који негују румунску традиционалну музику, што доказују успешни наступи на најзначајнијим догађајима који промовишу ову врсту музике који се организују на тлу Румуније.

Завод за културу војвођанских Словака је поводом одржавања концерта „Цвет разноликости“ формирао камерни гудачки оркестар сачињен од најистакнутијих музичара из редова војвођанских Словака, који имају богато искуство у пољу своје делатности, како на домаћим, тако и на међународним сценама. Уметнички руководилац оркестра је Ервин Малина.

Коморни тамбурашки састав Хрватске глазбене удруге састављен је од истакнутих инструменталиста, чланова Великог фестивалског тамбурашког оркестра који двадесетак година дјелује у Суботици.

Оркестар ради на прикупљању, обради и извођењу традиционалне музике, али и на новој хрватској музици. Међу значајним етномузиколошким пројектима су „Буњевачка кола по свирању Пере Тумбас Хаје“ и „Буњевачки сватови – заборављене писме и мелодије“.

Оркестар негује и чува праву војвођанску тамбурашку традицију. У свом репертоару има композиције писане за тамбуру, транскрипције, народне песме и игре свога краја.

Оркестар Јухас је основан пре више од двадесет године у Суботици.

Један је од најпопуларијих мађарских народних оркестра у Војводини, али је познат и по целом Карпатском басену.

Негују мађарску изворну музику, али познају и румунске, српске, хрватске и словачке мелодије. Годишње реализују преко сто наступа у земљи и у иностранству, почев од својих концерта до музичке пратње различитих фолклорних ансамбала.

Гостовали су скоро у свим земљама Европе, али свирали су и у Аустралији и у Кини. Издали су осам ЦД-ова, од којих су три првенствено намењена деци. Учествују у разним пројектима за истраживање, учење и популаризацију војвођанске музичке баштиние.

Намера им је да уз помоћ метода „táncház” показују млађим генерацијама драгуље мађарске музичке и плесне културе.

Културно-уметничко друштво „Петро Кузмјак“ из Новог Орахова код Бачке Тополе основано је крајем 1947. године, тек годину и по дана након што се око 120 русинских породица из Руског Крстура колонизацијом доселило у Сенћански Гунарош, односно данашње Ново Орахово.

Од оснивања, КУД „Петро Кузмјак“ делује кроз различите секције, а њихов тамбурашки оркестар постоји од 2000. године и до сада је гостовао на бројним манифестацијама у Србији, Хрватској, Мађарској, Словачкој, Пољској, Украјини и Румунији, а учестовао је и у више телевизијских програма редакције на русинском језику РТВ.

Peta Malerova simfonija oduševila Novosađane na Pozorišnom trgu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.