Почетна > Србија
Србија

Кон: Једна особа сада може да зарази до 20 људи, али је ово постала блага болест

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да у здравственим установама маска треба да се носи обавезно, јер нам се дешавају заражавања у њима, а обавезна је маска и у социјалним установама. Омикрон се разгранао сада једна особа може да зарази 20 особа, али је ипак ово постала блага болест, каже Кон.
Фото: Влада Републике Србије/Предраг Миљевић

Епидемиолог Кон рекао је гостујући у Београдској хроници да он носи маску у затвореном простору готово увек, на послу носи током читавог радног времена.

„У здравственим установама маска треба да се носи обавезно, јер нам се дешавају заражавања у здравственим установама. Обавезна је маска и у социјалним установама, јер тамо можемо да заразимо неког ко може да добије тешку форму и да не дај боже страда“ истакао је Кон.

Према његовим речима, ношење маске је и даље врло значајно, свака маска вреди и боље је него да човек нема ништа, тамо где не може да се држи дистанца, у затвореном простору, маска је апсолутно корисна.

Напоменуо да ако говоримо која је најсигурнија маска, то су онда оне попут Н92, оне дају заштиту адекватну за ову ситуацију.

„Кризни штаб постоји, али се дуго не саставља, али постоји. Епидемиолози Кризног штаба су међусобно у комуникацији. Вирус се значајно изменио и ми у Србији имамо само омикрон, нама више делте“, истакао је епидемиолог.

Кон је подсетио да је некада једна особа могла да зарази 2,3 особе, па се тај број повећавао на 5,6, сада се то вишеструко повећава и од једне особе може да се зарази више од 15 особа, близу 20.

Obuka vojnika na raketnim sistemima artiljerije

Преузмите андроид апликацију.