Почетна > Србија
Србија

Колико знате о српској митологији – шта су Тодорци, а шта Море? (I део)

Као што Грци, Египћани или нордијски народи имају своју митологију и митолошка бића, исти случај је и са Србима, само је домаћа митологија прилично непозната у односу на ове претходно поменуте. Колико знате о њој?
Фото: Unsplash/JR Korpa

За почетак, вреди напоменути да су бројна бића српске митологије присутна и у словенској митологији која обухвата много ширу област и бројнији народ, па су тако нека од ових створења присутна и у другим државама.

И док млади, а и они средњих година, ни не знају за многа од ових бића, старији људи, поготово у централним и јужним деловима Србије свесни су њиховог присуства, а неретко их се и прибојавају.


Знате ли шта је Мора?
Фото: Orfelin izdavaštvo/Vanja Todorić

Сигурно сте чули за израз „ноћна мора“, користи се када неко има ружне и кошмарне снове. То није случајно.

Мора долази из словенске митологије, а у питању је биће које лута ноћу и посећује кревете заспалих. Након што пронађе своју „жртву“, попне јој се на груди и сиса јој крв. Тада се жрвтва врпољи, сања свакакве снове и на крају пробуди, али тада је већ касно, Мора је нестала.


Сигурно сте чули за Бес
Фото: Pixabay/Waldkunst

Као и за Мору, и Бес, или Бијес, познат је кроз жаргонске изразе у неким деловима Србије. Можда сте чули да су неку особу обузели бесови или бијесови, а то најчешће значи да се понаша помахнитало, агресивно, несмотрено и слично.

Бес је зли дух који се увуче у човека, и део је српског народног предања, а касније је у народу постао познат као ђаво.

Исту реч користимо и за осећање, али није познато да ли је ово биће добило име по осећању, или осећање по њему.


А колико знате о Тодорцима?
Фото: Pixabay

Тодорац је прво биће на овој листи које није дух, већ има јасно дефинисан изглед. Тодорац је полу човек, полу коњ, али не онако како сте то замислили.

Ви мислите на кентаура, а Тодорац је имао главу и тело коња, из чијих леђа „извире“ људски, мушки труп. Као коњ са јахачем, само јахач нема ноге, већ се његово тело сједињује са коњским телом. Тодорац је, такође, имао дугу браду и носио бели плашт.

Ова створења долазила су у групама из подземног света, најчешће у току васкршњег поста и убијали су оне који су били неверници, лоши људи и оне који их нису поштовали.

Начин на који су убијали био је нарочито сабласан. То су чинили дугим и тешким ланцима у пуном трку, или сабљама, распарајући стомак жртве и везивајући његово дебело црево за дрво.

Интересантно је да се у доба Рима веровало у биће чији опис се поптуно слаже са описом Тодорца.


Шта је заправо Дрекавац?
Фото: Pixabay

Дрекавац, ждрекавац, крекавац – постоји више назива за ово створење, а такође, постоје и бројне дефиниције шта је заправо ово биће. Једно је ипак сигурно, напада само ноћу и креће се само по мраку.

Негде се мисли да је у питању дух особе која није сахрањена по традиционалном обичају, по једној дефиницији да је то дух некртшеног детета, а такође народ прича и како је то полу човек полу пас, који хода на две ноге и прекривен је оштрим крзном по којим гази, те зато и дречи услед болова.

Дрекавац напада људе који се затекну на гробљима или у шумама усред ноћи тако што им скочи на леђа и јаше их, а уколико покушају да се одупру изгребе их својим канџама. Мучи их све док се не зачује први петао, након чега своју жртву само оставе да лежи на месту где их је јутро затекло.


Да ли вас је икад напала Караконџула?
Фото: Pixabay/ELG21

У питању је женско биће, старица, али старица која уместо стопала има козије папке, а често и уши и рогове. Њен напад подсећао је на напад дрекавца, али уколико се ради о мушкарцима. Жене је нападала тако што их изгребе, баци са брда или удави у води.

За ова бића можда сте чули и због исечка из емисије „Балкан инфо“ који већ дуго кружи друштвеним мрежама.

Такође, Караконџула нападала је искључиво ноћу, најчешће између Божића и Богојављења, а у Алексиначком крају се верује да су јој мета најчешће пијани мушкарци (Потенцијално начин да жене натерају мужеве да престану да пију).

Ако се питате како је настала ова реч, она долази из грчког језика од речи каликанзарос, а то је назив за мушког демона. Веровање у ово биће такође је потекло из Грчке.


Вреди поменути и Вампира, који је познат свима у Србији, па и свету, али и Алу, Буковца, Стухаћа, Баука, Бабарогу, Авета, Акрепа и друге о којима ће више речи бити други пут.


НАПОМЕНА: Фотографије не одговарају адекватним описима ових бића

Najveće misterije Novog Sada (prvi deo)

Преузмите андроид апликацију.