Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

КУД „Светозар Марковић“ – место где су стасали Мира Бањац, Мика Антић и многи други

Део богатства Новог Сада представља и неколико културно-уметничких друштава на простору града, а једно од најстаријих је културно-уметничко друштво „Светозар Марковић“.
Фото: Градске инфо

Културно-уметничко друштво „Светозар Марковић“ основано је 3. маја 1945. године и скоро пуних 78 година траје без прекида.

Налази се у веома упечатљивој црвеној згради коју су подигли српски добровољци после Првог спрског рата, на адреси Шумадијска 6, и у њој, како наводе из КУД-а, налазе се од 1951. године.

Фото: Градске инфо

Кроз друштво су прошли и стари и млади, али и многе знамените личности из Новог Сада, попут Боре Вишњичког, Мире Бањац (као члана драмске секције), Пере Зупца и Мике Антића (као чланове клуба књижевника).

Вредност КУД-а Светозар Марковић не огледа се само због тога шт0 је био стециште познатих Новосађана који су своје прве уметничке кораке начинили овде, већ зато што он заиста има посебну вредност, како за историјски, тако и културни сегмент града.

Фото: Градске инфо
Кроз културно-уметничко друштво „Светозар Марковић“ сматра се да је прошло свих ових година преко 40.000 чланова, а тренутно КУД броји око 250.  

КУД „Светозар Марковић“ у својој понуди има бројне секције, од фолклора (школица фолклора „пилићи“, млађи дечији састав, старији дечији састав, пионирско омладински састав, млађи ветерански састав, произвођачко фолклорни састав, извођачко фолклорни ансамбл), орекстра (џез трио, џез оркестар, тамбурашки оркестар “Војвођански тамбураши”, велики народни оркестар, дечији народни оркестар), хора (мешовити хор), па до школе гитаре.

Ово културно-уметничко друштво члан је „International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts“ – CIOFF (Међународног савета организација фестивала фолклора и фолклорне уметности) који је у званичном партнерству са Унеском. „CIOFF“ као светска кровна организација фолклора организује међународна такмичења и с тога се не треба чудити што је културно-уметничко друштво „Светозар Марковић“ гостовало широм света, поред Европе, и у Африци, Азији, Јужној и Северној Америци.

КУД Светозар Марковић је добитник преко 500 награда, а неке од њих су:  Орден братства и јединства, Вукова награде, Искра културе, Октобарска награда града Новог Сада, а у скорије време и награда „Grand Pri“ фестивала у Требињу.

КУД-а Светозар Марковић може се похвалити као друштво који чува традицију и обичајност нашег народа, преноси минуле игре и песме, негује музичке таленте, васпитава, али поред свега чува и воли своје играче, свираче и певаче. 

Како истичу из КУД-а, највећа лепота овог друштва и његовог деценијског стваралаштва су генерације и генерације које су кроз њега прошле, генерације које су даљу љубав према КУД-у пренели на своје најближе – браће, сестре, жене, мужеве и децу.  С тога ова установа није само класична установа једног новосадског друштва, она је много више од тога, она је породица за све њене дугогодишње чланове.

Priča o Nikolajevskoj crkvi, najmanjoj crkvi u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.