Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико сте светски познатих десерата успели да пробате до сада?

Какав би то ручак или вечера био без десерта који на путовању постаје још слађи јер дијете на путовањима не важе?
Фото: Pixabay/Michelle_Raponi

Неки путују да би искусили и променили окружење, неки да би се дивили разноликости света, неки да би упознали нове људе, а сви путујемо да пробамо нешто ново на тањиру. Ово су неки од најпознатијих десерта на свету – колико сте их до сада пробали?

Пита с јабукама

Иако нам је пита од јабука позната и то није откриће Америке, управо је америчка пита од јабука постала најпознатија на свету – делом захваљујући филму који јој је одао почаст у наслову. Основа америчке пите је хрскаво тесто преливено надевом, и прекривено другим слојем хрскавог теста, а поред јабука, популарни су филови и од трешања, јабука, бундева…

Баклава

Баклава је богата и сочна посластица која потиче из Турске, Грчке и арапских земаља, а стигла је и у сусједну Босну и Херцеговину. Реч је о десерту од резанаца, фила од орашастих плодова и шећерног сирупа. Служи се добро натопљено и добро је оставити дан-два на хладном месту.

Кремшните

Код нас се кремшните готово увијек поистовјећују са градом Самобором, али су присутне у цијелој средњој и југоисточној Европи у различитим облицима. Прави се од лиснатог теста са умућеним кремом од јаја и лако ћете га препознати по сличном имену у свим земљама осим у Пољској, где се зове Наполеонка.

Black forest 

Богата торта, пореклом из Немачке, састоји се од слатке павлаке, црне чоколаде и вишања. Када је видите, постаје јасно зашто има тако мрачно и моћно име, а када је пробате, схватићете зашто је понекад туку што је краљица колача.

Каноли

Можда најомиљенији италијански (извините, сицилијански!) десерт је направљен од теста и рикота сира. Али могу се додати и кафа, цимет, пистације или кандирано воће. Веома су препознатљиви јер долазе у облику ваљака пуњених фином мешавином – одмах знате да је отпор узалудан. 

Eszterhazy“ торта

Чувени колач од лешника и богатог крема препознатљив је по беж тоновима и браон коврџавим украсима на врху. Може се украсити и малинама, а ако још нисте пробали, ускочите у комшилук јер вам је овај рецепт за десерт на дохват руке. Наиме, то је сензација која долази из мађарске кухиње.

Трилеће

Овај колач носи назив од три врсте млека од којих се прави. Реч је о натопљеном меком бисквиту са карамел кремом који нам је свима стигао из далеке Латинске Америке.

Kuhinjske tajne: Ove namirnice je najbolje jesti sirove

Преузмите андроид апликацију.