Почетна > Живот и стил
Живот и стил Свет

Колико сте солидарни?

Сваког 20. децембра прославља се Међународни дан људске солидарности. Овај датум је од стране Уједињених нација утемељен са циљем да се подигне свест и значај о људској солидарности, односно о помоћи и разумевању у заједници.
Фото: Freepik/jcomp
Шта је солидарност?

Солидарност се дефинише као међусобна подршка, помоћ и разумевање. У друштву је солидарност најистакнутија у групи или онда када је усмерена на појединца коме је потребна помоћ.

Солидарност као карактеристика или особеност човека неопходна је за добру колективну комуникацију и функционисање. Често се описује и као хуманост јер се испољава у тешким животним ситуацијама.

Најчешћи тренуци у којим је потребна колективна солидарност јесу ситуације попут рата, кризе, пандемије, али и миграција и природних катастрофа попут земљотреса, поплава, суше, итд.

Колективна солидарност у великим друштвима је много потребнија и често је ређа појава, док је појединачна солидарност, коју пружамо неком нама блиском, нешто што се пре уочава и примењује у друштву.

Појединачна солидарност честа је у ситуацијама када нашег ближњег задеси тежа невоља попут смртног случаја, болести и финансијске потешкоће, али и лакших неповољних ситуација попут најобичнијег стреса и лошег расположења.

Фото: Freepik/prostooleh

Солидарност је чест термин који пребива на пољу друштвено-хуманистичких наука, али и у правном домену, попут правних аката и клаузула.

Колико сте солидарни?

Велики степен солидарности говори много тога о нама. Особа се путем солидарност учи толеранцији, емпатији и прихватању.

Солидарност, такође, учи људе да поштује и прихвати различите погледе на свет.

Солидарност нас учи стрпљењу.

Солидарност нам је преко неопходна уколико хоћемо да растемо и да се развијамо не само као појединачне особе, већ и као друштво у целини.

С тога срећан свима Међународни дан солидарности!

Која новосадска фасада „чува“ топовско ђуле у себи? (ФОТО)

 

Преузмите андроид апликацију.