Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико слободних дана вам је заиста потребно?

Научна истраживања су показала да су дани одмора, поред права на рад, неопходан елемент и за наше физичко и за ментално здравље.
Фото: Pexels/Sule Makaroglu

Студије показују да слободни дани могу подржати здравље срца, побољшати сан и смањити стрес запослених. Чак и ако не говоримо о одмору као таквом, стручњаци кажу да је одмор од радних обавеза добар на много различитих начина.

Колико слободних дана нам заиста треба?

У недавној научној студији, истраживачи су прикупили податке од више од 300 одраслих запослених током 13 месеци. У просеку, учесници студије су спавали додатних пола сата када су узели слободан дан. Њихово време седења је такође смањено за 29 минута у односу на њихову рутину када раде. Посебно су људи који су током одмора планинарили, пецали и камповали успели да значајно побољшају своје физичко стање. Уопштено гледано, чини се да су одмори у трајању од 1-2 недеље повезани са најповољнијим променама у понашању.

Према коаутору студије Тају Фергусону, научном сараднику на Универзитету Јужне Аустралије, две недеље одмора је довољно време да особа добије нову рутину и промени начин на који проводи време. Међутим, истраживачи су приметили неке позитивне промене у понашању без обзира на трајање одмора.

Одмор и слободно време су добри за срце

Још једно научно истраживање показало је да одмор може да нас заштити од стања као што су висок крвни притисак и висок ниво шећера у крви, што може повећати ризик од кардиоваскуларних болести. Другим речима, одмор може бити кориснији за наше здравље када га претворимо у навику која је интегрисана у наше животе. А када говоримо о одморима, не говоримо о дугим (или скупим) путовањима, како истраживачи обично наглашавају:

„Важно је да људи редовно користе слободне дане током целе године.“

Одмор је неопходан за ум

Друга студија из 2018. сугерише да чак и неколико слободних дана може помоћи људима да се носе са стресом. „Одмор такође може бити одличан за ментално здравље јер је прекид везе са свиме што се дешава око нас“, кажу истраживачи. Ако размислите о томе, није изненађујуће. Искористивши сваку прилику за кратку или дужу паузу од посла, налазимо време да радимо ствари у којима заиста уживамо и које нам пријају. Ствари које у свакодневном животу често жртвујемо постављајући приоритете који служе свима, осим нама.

Зато не чекајте. Узмите одсуство на које имате право и искористите га на најбољи начин.

Hrana koja nam daje energiju i zdravlje

Преузмите андроид апликацију.