Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Колико се Телеп променио у последњих 15 година? 

Од почетка овог века се променило доста тога у новосадским насељима, а такве промене највише се виде у насељима који важе за једне од најстаријих. У њих спада и Телеп.
Фото: Градске инфо

Телеп каквог познајемо данас настао је код Адамовићевог насеља, који ће кроз године заузети и територију на другој страни данашњег Булевара Европе.

На поменутом булевару налазила се железница, па су тако први становници Телепа били управо радници који су радили на железници.

Телеп красе и три различите цркве – православна, католичка и калвинистичка. Различита култура је управо оно што краси ово насеље, смештено у мору зелених крошњи, са дивљим приласцима на Дунав и баштама у дворишту кућа које делују бајковито.

Фото: Градске инфо

Убрзано насељавање квартова, отварање нових саобраћајница око Телепа створили су прегршт кафића који до пре 15ак година су били незамисливи у овом насељу.

Не да их није било уопште, али тај избор се некада сводио на свега пар локалних кафића, док је данас тотално друга прича.

Неки од култних ресторана и даље су ту, па тако добри стари „Романов“ с годинама је створио озбиљну клијентелу који долазе са различитих крајева града.

Можда и највећа разлика јесте што данас можете да купите стан на Телепу.

Куће и даље јесу оно по чему је Телеп препознатљив, али нова градња дошла је и до овога насеља иако је то до скора деловало немогуће.

Ходајући по улицама на Телепу, видећете да стари сокаци стоје ушушкани и негују традицију коју поседује овај кварт.

Уз стамбене зграде, морале су се задесити и оне које ће послужити и рецимо студентима, па је тако управо ту никао студентски дом „Европа“ који је завршен 2015. године.
Фото: Градске инфо

То је први објекат тог типа у овом делу града.

Дом може да прими 350 студената Универзитета у Новом Саду, који су основно или средње образовање стекли на мађарском језику, али у њега су добродошли и српски студенти из Мађарске.

Дом здравља у Вршачкој важи за један од најрастерећенијих у граду, тако да локалци имају посебну срећу да могу отићи на преглед без превеликог оптерећења да ли ће бити гужве.

Такође, многе приватне болнице, ординације и лабораторије бирају управо Телеп као своје седиште. Разлог је управо зато што Телеп нема проблем са гужвом, па је самим тим приступачан возачима што одмах добија огроман плус код грађана.

Нова амбуланта Хитне помоћи на Булевару патријарха Павла је завршена пре рока и објекат је који је један од најсавременијих те врсте.

Телеп је 2023. године микс новог и старог, а то је управо оно што свако поседује у себи и оно што се свима свиђа.

Овде ћете моћи да чујете и даље лавеж паса из комшијског дворишта, али исто тако да останете запањени велелепним зградама које су модернизовале ово насеље.

Бајс је омиљено превозно средство овде, а вожња до Шордоша учиниће вам се никад лепша.

Фото: Градске инфо

Kako izgleda poslednji krak Fruškogorskog koridora i kako će izgledati prilaz mostu? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.