Prema istraživanjima, ako redovno konzumirate prženu hranu, trebalo bi da budete ozbiljno zabrinuti. Nova studija u kojoj su istraživači koristili podatke iz upitnika o 106.966 žena starosti od 50 do 79 godina, u periodu od 18 godina, fokusirala se na posmatranje učestalosti jedenja pržene hrane poput piletine, ribe, pomfrita i slično.
Tokom studije umrlo je 30% žena koje su često konzumirale pohovano meso, a oko 30% umrlo je od srčanih problema. Vei Bao je ideju za ovo istraživanje dobio sa Univerziteta u Ajovi (SAD) iz poražavajućih rezultata konzumiranja pržene hrane u SAD, ali i u drugim delovima sveta.
Ovo je prva studija te vrste, iako su prethodna istraživanja takođe pokazala značajan uticaj konzumiranja pržene hrane i povećan rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.
Kolektivno, nakon uzimanja u obzir načina života, kvaliteta ishrane, nivoa obrazovanja i prihoda, rezultati studije su pokazali da je redovna konzumacija pržene hrane povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Oni koji su jeli jedan ili više obroka sa prženom hranom imali su 8% veći rizik od onih koji su konzumirali zdravu, kuvanu hranu. Rezultati istraživanja su takođe pokazali da su žene koje su jele više pržene hrane uglavnom imale niža primanja i manje obrazovanje, više su pušile, manje se rekreirale i uglavnom se ne hranile zdravo.
Treba izbegavati smanjenje konzumacije pržene hrane, posebno specijaliteta poput pohovane piletine, jer takav tretman može imati značajan uticaj na celokupno zdravlje organizma.
Razmišljate o biljnoj ishrani, ali se pitate kako da unesete proteine?
Preuzmite android aplikaciju.