Maslinovo ulje je poznato kao hranljiva namirnica i suštinski deo mediteranske ishrane.

Vremenom je postao deo različitih trendova.
Influenceri tvrde da ispijanje kašike maslinovog ulja na prazan stomak poboljšava rad creva i da kuvanje uništava vredne hranljive materije.
Iako je potpuno bezbedno konzumirati sirovo maslinovo ulje, nema naučnih dokaza da je piti maslinovo ulje bolje od kuvanja sa njim.
Iako je ekstra devičansko maslinovo ulje možda najpoželjnija opcija jer se najmanje obrađuje, sve vrste maslinovog ulja nude brojne zdravstvene prednosti.
Generalno, poznato je da maslinovo ulje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju rizika od srčanih oboljenja jer je bogato antioksidansima poput polifenola, koji se bore protiv slobodnih radikala i imaju antiinflamatorna svojstva.
Iako je potpuno bezbedno za konzumiranje, maslinovo ulje je bogato kalorijama i mastima.
Jedna kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja sadrži 119 kalorija i 14 grama masti.
Pošto toplota ne uništava njegova korisna svojstva, bolje ga je koristiti u kuvanju i prirodno uključiti u ishranu, nego ga tretirati kao dodatak ishrani.
Samo vodite računa da koristite pravu vrstu za jelo koje pripremate – ipak postoji razlika između rafinisanog i ekstra devičanskog maslinovog ulja.
Preuzmite android aplikaciju.