Није реткост да при куповини јаја у маркетима налетимо на неко напукло.

У готово сваком паковању јаја бар једно је разбијено. Јаје, кажу, зарадимо за два минута, али са напуклим, на овим температурама, можемо добити и нешто што нам никако не треба.
Сигурно сте некада у супермаркету наишли на разбијено јаје у кутији. Та јаја могу бити веома опасна, упозоравају стручњаци.
Јаја након њиховог класирања и паковања не смеју да се додирују, а ако у кутији постоји само једно јаје које не задовољава стандарде паковање се враћа. Према томе, наши потрошачи не би требало да узимају једно јаје и пребацују га из једне кутије у другу, него се цела кутија враћа произвођачу. Они могу да узму другу кутију са свих десет јаја, или колико их већ има, која су потпуно интактна, непромењена и немају никаква оштећења. Једино тако потрошач је потпуно сигуран да уз јаја неће добити и неку инфекцију – каже др Дејан Крњаић са Факултета ветеринарске медицине.
Грчеви у стомаку, повишена температура, малаксалост, најчешћи су симптоми салмонеле.

– Салмонела је бактерија која се добија конзумирањем хране која је контаминирана а недовољно термички обрађена, и најчешће је реч о намирницама животињског порекла – месу, месним прерађевинама, млеку и млечним производима, а поготово јајима и производима од јаја – објашњава др Соња Гиљача, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.
– Поред салмонеле, и неке друге бактерије могу да уђу у јаје, попут кампилобактера и других микроорганизама који могу бити узрок квара јајета. У том случају јаје је промењено и по изгледу и по мирису. Међутим, салмонела некада може да буде присутна а да јаје на први поглед делује потпуно употребљиво, и у том случају можете да добијете инфекцију – истиче др Крњаић.
При куповини јаја сваки потрошач треба да провери да ли су сва цела, а уколико нису, треба да узме другу кутију. Напукла јаја никако не треба додиривати, преноси РТС.
Преузмите андроид апликацију.