Jednom kada napravite savršeno tvrdo kuvano jaje, verovatno ćete želeti da ga dodate u svaki obrok.
Može biti doručak u pokretu, deo sendviča, salata, pomfrit… Tvrdo kuvana jaja su odlična tokom cele godine, ali su najpopularnija u proleće.
Ali pre nego što krenete da uživate u tvrdo kuvanim jajima, hajde da odgovorimo na staro pitanje:
Koliko dugo su kuvana jaja bezbedna za jelo?
Najbolje je držati tvrdo kuvana jaja u frižideru. Ako su još uvek u ljusci, ostaće ukusna nedelju dana nakon što su kuvana. Oljuštena jaja treba jesti istog dana. Niko ne preporučuje zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja, bilo u ljusci ili bez njih. Savetuje se da tvrdo kuvana jaja, kao i sva druga konzervirana hrana, bilo kuvana ili ne, ne treba da se ostavljaju na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusa duže od dva sata.
To je zato što je to temperaturni opseg u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura pređe 32 stepena Celzijusa, a vi, na primer, spremate roštilj, kvarljivu hranu treba baciti već posle sat vremena.
Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuvano jaje?
Vrlo jednostavno – prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, što se takođe opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako niste sigurni da li je jaje stajalo predugo, samo ga bacite. Nije vredno rizika.
Preuzmite android aplikaciju.