Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико дуго сме кувана тестенина да се држи у фрижидеру?

Тестенина је једна од омиљених намирница многих људи, посебно зато што се брзо и лако припрема. Док некуване тестенине могу да стоје на полицама ваше кухиње и оставе неколико година, можда сте се запитали колико дуго можете да држите кувану тестенину у фрижидеру.
Фото: Pixabay/GutundTasty

Скувану тестенину треба чувати у фрижидеру јер садржи влагу, па се временом може појавити буђ, а на нижим температурама се тај процес кварења успорава.

Очекивани рок трајања различитих врста тестенина у фрижидеру у великој мери зависи од главног састојка – на пример, да ли је направљена од сочива, пшенице или садржи јаја.

У наставку прочитајте колико дуго популарне врсте тестенине могу да трају ако их држите у фрижидеру:
  • Свежа домаћа пшенична тестенина: 4-5 дана
  • Свежа пшенична тестенина из продавнице: 1-3 дана
  • Кувана пшенична тестенина: 3–5 дана
  • Тестенина на бази сочива, пасуља или грашка: 3-5 дана
  • Тестенина без глутена: 3-5 дана
  • Тортелини или друге пуњене тестенине: 3–5 дана
  • Лазање или друга кувана тестенина са сосом: 5 дана

Увек постоје изузеци, али да се углавном можете држати куване тестенине мање од недељу дана. Наравно, пре конзумирања, прво проверите тестенину да ли има знакова кварења.

Знаци да је тестенина покварена

Мирис и изглед обично могу указивати на то да је тестенина покварена. Један од најочигледнијих знакова је да тестенина изгледа љигаво и гњецаво, што се обично дешава непосредно пре него што видљива буђ почне да расте. Такође, могуће је уочити и промену боје, па се могу приметити сивкасте или беличасте нијансе. Ако је тестенина покварена, одмах је баците јер једење покварене тестенине може изазвати бројне здравствене проблеме, укључујући болове у стомаку, дијареју и повраћање.

Doručak za sagorevanje telesne masti!

Преузмите андроид апликацију.