Пилетина се сматра основним месом у многим домаћинствима. Међутим, овај здрав и укусан извор протеина има висок ризик од бактеријске контаминације. Зато је да пилетину правилно припремите, складиштите и кувате.
Чување пилетине у фрижидеру је згодно, али многи људи се могу запитати колико дуго могу безбедно да чувају пилетину и на овом месту. Кувана и сирова пилетина може се чувати од неколико дана до годину дана. Количина времена које траје може да варира у зависности од тога да ли је замрзнута или у фрижидеру.
Колико дуго пилетина траје у фрижидеру?
Сирова пилетина се може држати у фрижидеру отприлике 1-2 дана. Исто важи и за сирову ц́уретину и другу живину. У међувремену, кувана пилетина може да издржи у фрижидеру отприлике 3-4 дана. Чување пилетине у фрижидеру помаже у успоравању раста бактерија, јер бактерије имају тенденцију да расту спорије на температурама испод 4°С.
Пилетину треба чувати у фрижидеру у херметички затвореној посуди, у случају да треба да чувате пилетину дуже од неколико дана, најбоље је да је чувате у замрзивачу. Сирови комади пилетине могу се чувати у замрзивачу до 9 месеци, док се цело пиле може замрзнути до 1 године. Кувана пилетина може да се чува у замрзивачу 2-6 месеци.
Како знати да ли се пилетина покварила?
Ако сте пилетину оставили у фрижидеру дуже од неколико дана, постоји шанса да се покварила.
Важно је да се обрати пажња на промене боје. Сирова и кувана пилетина која почиње да добија сиво-зелену боју се покварила. Тачке сиве до зелене плесни указују на раст бактерија. Такође можете да обратите и пажњу на текстуру, пилетина која има љигаву текстуру се покварила. Испирање пилетине неће уништити бактерије. Уместо тога, то може проширити бактерије са живине на другу храну, прибор и површине, изазивајући унакрсну контаминацију.
Преузмите андроид апликацију.