Ruska salata se pravi od povrća, majoneza, salame i jaja, što je čini veoma podložnom kvarenju. Zbog svog sastava može lako da se pokvari, zbog čega se mnoge domaćice stalno pitaju koliko dugo ruska salata zapravo može da stoji u frižideru.
Iako mnogi veruju da je rok trajanja ruske salate pet dana, istina je nešto drugačija. Bez obzira da li je salata posna ili masna, najbolje je da je pojedete u roku od tri dana.
Takođe, veoma je važno da rusku salatu nakon uzimanja odmah vratite u frižider.
Ako predugo stoji na sobnoj temperaturi, postoji velika mogućnost da sastojci počnu da fermentiraju i tako se pokvare.
Jedna od najčešćih grešaka mnogih ljudi je pokrivanje tiganja folijom. Na ovaj način dozvoljavamo mikroorganizmima da uđu u salatu, zbog čega je bolje čuvati u posudi sa poklopcem.
Pored toga, važno je da salatu čuvate u frižideru na temperaturi koja ne prelazi 5°C. Svaka promena temperature može negativno uticati na kvalitet i bezbednost hrane.
Ako ste pripremili veliku količinu ruske salate, izbegavajte da je nekoliko puta izvadite iz frižidera, jer ponovni kontakt sa vazduhom i toplotom ubrzava kvarenje.
Ako primetite promene u boji, mirisu ili teksturi salate, bolje je da je ne konzumirate, jer to može biti znak da je počela fermentacija ili bakterijska kontaminacija.
Preuzmite android aplikaciju.