Verovatno ste se pitali koliki je rok trajanja otvorene flaše vina.
Sin Menzes iz Australije smatra da, kada se boca vina otvori i dođe u kontakt sa kiseonikom, počinje da se odvija proces koji se naziva oksidacija. Koliko dugo možete konzumirati vino nakon otvaranja, zavisi od toga koliko je ovog pića ostalo u flaši i kako se čuva.
Menzes tvrdi da otvorena flaša belog vina može trajati između tri do pet dana ako se drži u frižideru. Isto važi i za roze vino.
Šampanjac koji je načet ima nešto manji rok trajanja – samo jedan do najviše dva dana.
Otvorene boce crnog vina zimi mogu da traju između četiri i pet dana zbog niskih temperatura. Tokom letnjih meseci biće pitke dva do tri dana. Crno vino je najbolje čuvati na tamnom mestu.
Jednostavan i praktičan savet jeste da, ukoliko vam je ostala manja količina vina u flaši, prespete u manju bocu. Manja zapremina znači i manje kiseonika, a samim tim i usporen proces oksidacije
Preuzmite android aplikaciju.