Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кокос: Извор лепоте и здравља

Кокос, егзотичан плод палме кокосовог ораха. Богат хранљивим материјама које су благотворне како за здравље, тако и за лепоту
Фото: Unsplash/Tijana Drndarski

Палма кокосовог ораха, узгаја се више од 4500 године у тропским крајевима, али због специфичног укуса и хранљивости, које има плод овог дрвета, почео је све више да се узгаја и у другим крајевима света.

Кокосов орах има велико антиканцерогено дејство и један је од најбољих бораца против слободних радикала, јер у себи садржи мноштво антиоксиданаса.

Ова намирница веома је погодна за очување здравља кардиоваскуларног система, јер садржи здраве масти које не шкоде масноћама у организму. Како је кокос богат извор дијетних влакана, такође је намирница која је заслужна за смањење нивоа шећера у крви.

Лауринска киселина која се налази у кокосу, поседује снажно антибактеријско, антивирусно и антифунгално својство, те је погодно у борби против бактерија, вируса и гљивица.

Треба рећи да кокос поспешује исцељујућу моћ другој храни. Ако га додате било којој храни, кокос ће допринети да хранљива својства из тих намирница буду још боља, јер подстиче дејство  витамина, амино – киселина и осталих хранљивих материја.

Фото: Pexels/Any Lane

Унутар младих зелених плодова кокосове палме налази се течност (вода) богата калијумом која има изузетан допринос за  хидратацију организма.

Кокосова вода доноси виталну глукозу и важне минералне соли у крвоток. За њу се каже да је јако слична људској крви.

Ова течност је јако важна за људе са хипогликемијом и другим поремећајима шећера у крви.

Такође, изузетна је за сваки мождани и неуролошки поремећај, те је од велике користи оболелима од Паркинсонове, Алцхајмерове болести и других облика деменције.

Водите рачуна када купујете кокосову воду да је бистра или благо ружичаста. Избегавајте кокосову воду са додатком арома, лимунске киселине и заслађивача.

Уље овог егзотичног плода, смањује апетит и поспешује сагоревање масти, нарочито у пределу струка и стомака. Поред тога, кокосов орах штити јетру и повећава отпорност организма.

Фото: Pixabay/Moho01

Изузетно нутритивно богата намирница, какав је плод кокоса, оставља позитиван ефекат на здравље човека, али исто тако изузетно је добар за очување лепоте наше коже и косе.

Засићене масне киселине у кокосовом уљу помажу у учвршћивању коже, стимулишући производњу колагена који је заслужан за њену еластичност.

Изузетно је добар у хидратацији коже, јер везује молекуле воде за себе и лепо се упија у кожу. Из тог разлога, кокосово уље је изузетно у борби против бора, акни и стрија.

Уколико желите густу и здраву косу, кокосово уље је фантастично, јер продире у ћелијску мембрану косе чиме је јача и ублажава симптоме перути.

Због свих наведених позитивних ефеката које плод кокосовог ораха има, размислите о увођењу ове егзотичне намирнице у вашу исхрану и свакодневну негу.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.