Ознака суперхране је популаран начин за компаније да рекламирају неку храну и производе, али много познатије воће и поврће које се деценијама налази у супермаркетима има исто толико здравствених користи.
Неке од најбољих намирница које побољшавају здравље деценијама су у нашим кухињама, од сувих шљива до јаја и банана.
Храна коју је користила ваша бака је пуна хранљивих материја које су вашем телу потребне ове зиме.
За печурке се каже да су једна од најпопуларнијих намирница у 2023. захваљујући хранљивим састојцима које садрже, а који су повезани са превенцијом Алцхајмерове болести и рака.
Јаја
Јаја су одличан извор протеина јер садрже широк спектар витамина и минерала. Садрже витамин А, који помаже у заштити од инфекција и болести, витамин Е, који је добар за здравље нерава, и витамин Д, који одржава кости и мишиће здравим, а налази се у неколико других намирница. Јаја такође садрже низ витамина Б који подржавају снажну функцију ћелија. Садрже десет минерала, укључујући калцијум који је добар за кости, цинк који подржава имуни систем и магнезијум који повећава енергију.
Банане
Банане су јефтине, доступне и пуне микронутријената. Посебно су богате калијумом, једном од најважнијих соли у телу, као и минералима који се називају електролити. Банане такође промовишу здравље срца и варење због антиоксиданата и влакана које садрже.
Сочиво
Mоже помоћи да замени месо као део здравије исхране са мало засићених масти. Одличан су извор фолне киселине, која може да неутралише врсте анемије, витамина Б и дијеталних влакана. Помажу у раду црева и здравој столици и стабилизују количину шећера у крви. Они су такође добар извор протеина који су нам потребни да поправимо ћелије и створимо нове.
Бадеми
Орашасти плодови попут бадема, који су посебно здрав пример, богати су витамином Е, који се бори против слободних радикала, и витамином Б2, који помаже у борби против упале нерава која доприноси мигренама. Такође садрже дијетална влакна која могу смањити холестерол у крви.
Печурке
Печурке су одличан извор селена, протеинске и ензимске компоненте која штити од инфекција и оштећења ћелија, а такође помаже метаболизму и здрављу штитне жлезде. Ако печурке оставите на дасци поред прозора, изложите их сунчевој светлости 24 сата пре кувања, оне ће саме створити неопходан витамин Д, што их чини правом суперхраном.
Броколи
Тамнозелено лиснато поврће је препуно хранљивих материја, а броколи је пун магнезијума и фолата који повећавају енергију. Такође је богат витамином Ц. Порција од 45 грама сировог броколија обезбеђује 70 одсто препорученог дневног уноса витамина Ц. Прокувајте броколи на пари уместо да га кувате да бисте задржали те витамине.
Бели лук
Стари фаворит у борби против прехладе је бели лук, који је богат здравим једињењем алицином, који се такође налази у луку и празилуку. Алицин помаже у блокирању слободних радикала и зауставља ширење бактерија. Резањем белог лука десет минута пре употребе у кувању и остављањем да одстоји, ослобађа се још више алицина.
Кафа
Кафа има антиоксидативна својства и посебно је богата полифенолима и флавоноидима, који су познати по својим антиинфламаторним својствима, а могу помоћи и кардиоваскуларном систему и здрављу црева. Ако пијете кафу због њених здравствених предности, одлучите се за млевена зрна, а не за инстант кафу.
Преузмите андроид апликацију.