Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Где се прави најбољи бурек у Новом Саду? (АНКЕТА)

Новосађани су познати гурмани, као и љубитељи тестенине и пецива. Међутим, омиљена посластица из пекаре за већину Новосађана је бурек.
Фото: Wikimedia Commons/Petar Milošević

Док су се некада за ово старо, пореклом турско, јело искључиво посећивале бурегџинице, данас бурек можете наћи у готово свакој пекари, којих у Новом Саду има на претек.

Ипак, не могу се све пекаре похвалити квалитетним буреком, неке пекаре као и бурегџинице се једноставно издвајају својим квалитетом. Док је у Босни и Херцеговини бурек, само пита са месом, овај специјалитет се код нас подразумевано прави од лиснатог или киселог теста и углавном се пуни сиром, млевеним месом и поврћем, најчешће печуркама и спанаћем. Наравно, за љубитеље слатких пецива постоји и бурек пуњени разним воћем, кремом и другим слатким производима.

Како би заиста уживали у овом јелу, оно мора бити направљено на такав начин да осетите сву чар укуса, али и да заситите глад, обично у периоду доручка. Бурек мора бити мастан, али не превише, не сме да буде ни превише „гњецав“, али не би требало ни да се распада.

Ми ћемо вам навести неке пекаре и бурегџинице које важе за места где се меси квалитетан бурек у Новом Саду, а на вама је да одлучите која од њих производи најбољи бурек у нашем граду.

„Бурек плус“
Фото: Wikimedia Commons/Coralie Ferreira

Готово свако јутро у Руменачкој улици бр. 106, затећи ћете ред испред ове пекаре, а понекад тај ред досеже све до Дома здравља преко пута. Многи Новосађани, поготово они из улице Париске комуне и са Детелинаре, тврде да је ово без премца најбољи бурек у Новом Саду.

Понекад ћете чути од суграђана и да кажу „идем на бурек код Македонца“, знајте да је то управо „Бурек плус“. Овај надимак су добили, јер породица Пејовски, пореклом из Македоније од давне 1969. године производи овај укусни деликатес, на поменутој локацији у Новом Саду.

У овој пекари можете бирати између бурека са сиром, месом, кромпиром, пицом и јабуком, али можете купити и празан бурек, у којем ћете свеједно уживати због сочног теста, по којем су између осталог и привукли муштерије.

Уколико желите да једете бурек из ове пекаре, морате устати нешто раније, јер она ради од 5-15 часова радним даном, суботом је то до 12 часова, док недељом морате потражити друго место за доручак, пошто су затворени.

Бурегџиница „Лиман“

Ако мештани Детелинаре и Банатића тврде да је поменути „Бурек плус“ најбољи у граду, Лиманци ће вам сасвим сигурно контрирати овакву тврдњу и кандидовати своју бурегџиницу „Лиман“ за ту титулу.

Традиција припремања бурека која сада траје 11 година, јесте један од разлога зашто грађани Новог Сада имају пуно поверење у квалитет њиховог производа.

Породица Марјановић, прави бурек на адреси Раваничка 7 и имају муштерије свих генерација, од школараца па до пензионера.

Њихов бурек није превише мастан, пун је надева, увек је свеж и врућ. Уколико пожелите да га поједете на овом месту, требало би да знате да им је радно време од 6 до 14 сати.

Бурегџиница „Ђорђевић“
Фото: Flickr/
young shanahan

Када споменемо „бурек“ и презиме „Ђорђевић“ у истој реченици, старији становници Новог Сада се сете бурека код Ђорђевића из Дунавске улице, међутим та бурегџиница је већ неко време затворена, а њен „презимењак“ у Улици војводе Бојовића, је достојан наследник, узимајући у обзир квалитет њиховог бурека.

Многи Новосађани сматрају да је Љубиша Ђорђевић, највећи мајстор пекарског заната у Новом Саду. Осим по укусном буреку муштерије ове бурегџинице истичу и брзу и љубазну услугу као разлог што управо на ово место долазе на доручак.

Овде се врућ бурек служи сваким даном, осим недеље, од 6 до 13 и 30 часова.

Бурегџиница „Колиба“

Бурек печен на природан начин, испод сача, на природном буковом ћумуру можете појести у бурегџиници „Колиба“ која се налази на две локације у Новом Саду.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by „Koliba“ (@koliba_novi_sad)


Обично су студенти „заговарачи“ тврдње, да је управо овај бурек најбољи у Новом Саду, пошто на паузама, пре или после предавања уживају у овом специјалитету  у Стражиловској 14. Друга локација „Колибе“ је у Улици Веселина Маслеше 32.

Они се воде старим босанским правилом да је бурек искључиво пита са месом, тако да код њих на јеловнику се налазе следећи специјалитети: бурек, сирница, зељаница, кромпируша, пита са шампињонима, пита са вишњама, пита са јабукама, пита са тиквицама као и пита са пилећим месом.

„Бурек кинг“

Киосци ове бурегџинице налазе се на четири локације у Новом Саду, а прва је отворена још 1998. године.

„Бурек Кинг“ специјалитете можете јести на следећим адресама у Новом Саду: Булевар ослобођења 41, Јеврејска 42, Хајдук Вељкова бб, Темеринска 87, док „Бурек Кинг сач“ можете пронаћи у Стражиловској бр. 1.

Управо распрострањеност ове бурегџинице ју је препоручила многим Новосађанима, а укусно пуњено тесто их је задржало на доручку. Уз бурек, овде можете купити и мантије са разноразним пуњењем.

Дошли смо до краја наше листе, нисмо навели све бурегџинице и пекаре у Новом Саду, али јесмо оне које су „на најбољем гласу“. На вама је да гласате у анкети и изаберете место са најбољим буреком у Новом Саду.


Где се прави најбољи бурек у Новом Саду?

Čije sve kuhinje možete probati u Novom Sadu? (Peti deo)

Преузмите андроид апликацију.