Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Који су рани симптоми мултипле склерозе?

Симптоми мултипле склерозе могу се појавити неочекивано рано, а често се појављују и нестају, све док не постану толико озбиљни да је помоћ лекара неопходна.
Фото: Pixabay/klimkin

Мултипла склероза је хронична, имуно-инфламаторна болест која погађа централни нервни систем – мозак, кичмену мождину и оптички нерв.

Најчешће се јавља између 20. и 45. године, два пута чешће код жена него код мушкараца, и то у веома различитим облицима. Многи пацијенти са мултиплом склерозом могу наставити да живе активним животом, са симптомима који се јављају повремено, док се у неким случајевима јавља тежи облик који узрокује тешку инвалидност.

Мултипла склероза се назива и болест са хиљаду људи, јер се знаци и симптоми болести манифестују веома различито, у зависности од тога који је део нервног система захваћен.

То су често симптоми који се могу повезати и са другим болестима и стањима. Врло често, међутим, болест почиње запаљењем оптичког нерва, дуплим видом, вртоглавицом, поремећајима равнотеже или памћења и концентрације.

Ево неких уобичајених раних знакова мултипле склерозе:

Оштећење вида

Поремећаји вида су међу најчешћим симптомима мултипле склерозе. Ако приметите сметње вида – као што је гледање кроз непрозирно стакло или воду, чак и када не напрежете очи, можда је време да посетите свог лекара.

Вртоглавица

Други симптом би била вртоглавица, када брзо устанете. Јавља се код особа са ниским крвним притиском, а може бити последица пада шећера у крви или физичког напора. Као знак мултипле склерозе, може се појавити изненада, изазивајући мучнину и повраћање. Ако се препознате у овим речима, обратите се и лекару.

Проблеми са бешиком

Овај здравствени проблем јавља се код 80 одсто пацијената са мултиплом склерозом, што узрокује честу потребу одласка у тоалет.

Когнитивни проблеми

Око 60 одсто пацијената пријављује проблеме са мултитаскингом, концентрацијом, пажњом и проблемима са памћењем. Понекад се јављају: депресија, нервоза, промене расположења или емоционални изливи.

Утрнулост

Утрнулост је типична за мултиплу склерозу, а многи пацијенти наводе дијагнозу као један од симптома.

Хроничног умора

Умор који траје недељама и омета ваш свакодневни рад заслужује вашу пажњу, без обзира на то што сумњате да је узрок. Код пацијената са мултиплом склерозом може бити толико интензиван да им чак и најједноставнији задаци постану претешки. Неки описују умор као ходање по блату, као да су управо истрчали маратон, или као осећај да ће добити грип.

Бол и слабост мишића

Половина пацијената свакодневно доживљава бол, понекад праћен неконтролисаним покретима или слабошћу.

Савет:

Ако имате симптоме који вас брину, разговарајте са професионалцем. Немојте чекати да се ситуација погорша или погађате да ли имате овај здравствени проблем.

Sat vremena plivanja sagoreva skoro istu količinu kalorija kao i trčanje

Преузмите андроид апликацију.