Mirisi koje proizvode ljudi su važan deo onoga što nam privlači komarce.
Naučnici su pomogli u određivanju različitih hemikalija u mirisu tela koje privlače ove insekte tako što su izgradili testnu arenu veličine klizališta i uneli mirise različitih ljudi.
Komarci su deo porodice muva i većinu vremena se hrane nektarom.
Međutim, ženkama koje se pripremaju za proizvodnju jaja potreban je obrok sa dodatnim proteinima: krvlju.
U najboljem slučaju, ako vas ugrizu, samo ćete imati crvenu kvrgu koja svrbi. Ali ujedi komaraca često postaju smrtonosni, zahvaljujući parazitima i virusima koje insekti nose.
Jedna od najopasnijih bolesti je malarija.
Istraživači su želeli da uporede preferencije mirisa komaraca kod različitih ljudi, posmatraju sposobnost insekata da prate mirise na udaljenosti od 66 stopa (20 metara) i proučavaju ih tokom njiһoviһ najaktivnijih sati, između 22 i 2 sata ujutru.
Istraživači su otkrili ono što bi mnogi izletnici potvrdili: neki ljudi privlače više komaraca od drugih.
Štaviše, hemijske analize vazduha u šatoru otkrile su supstance koje izazivaju mirise iza privlačnosti komaraca ili nedostatak istih.
Komarce su najviše privlačile karboksilne kiseline u vazduhu, uključujući buternu kiselinu, jedinjenje prisutno u „smrdljivim“ sirevima kao što je Limburger. Ove karboksilne kiseline proizvode bakterije na ljudskoj koži i obično se ne mogu otkriti.
Dok su karboksilne kiseline privlačile komarce, činilo se da insekte odbija druga һemikalija zvana eukaliptol, koja je prisutna u biljkama.
Istraživači su sumnjali da bi jedan uzorak sa visokom koncentracijom eukaliptola mogao biti povezan sa ishranom ljudi.
Preuzmite android aplikaciju.